България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Децата и магиите за движение

Прочитания: 225  4
04.02.2011 10:02 по статията работи: Красимира Динева

Малчуганите имат нужда от движение, за да са здрави. Помогнете им

Спомняте ли си, че като малки трудно можеха да ви приберат вкъщи след поредната игра на криеница? Детството мина толкова бързо, че дори не можахте да му посветите песен, нали?

Децата днес също обичат да "се крият", само че най-вече в седнало положение и пред монитора. Все по-рядко ще ги видите да се катерят по някое дърво или увлечени в "престаряла" детска игра.

Вярно е: към днешна дата малчуганите имат повече и по-цветни играчки, по-голям избор от забавления и огромно разнообразие от забани анимационни филми. Те обаче рядко предполагат движение на открито, както преди 10 години например.

Родителите трябва да си дават сметка, че малчуганите всъщност имат нужда от последното, за да растат и да се развиват нормално. И тяхно задължение е да намерят начин да ги накарат да се движат и да спортуват не само с компютърната игра.

Ние пък се надяваме да ви помогнем в това с няколко хитри съвета:

Домакинска работа = супер игра

Доста изследвания доказват, че почистването на дома трябва да се разглежда като сериозна физическа активност, благодарение на която изразходваме много енергия.

Ако сте от онези родители, които с голяма мъка успяват да принудят малките калпазани да си оправят стаята, вероятно просто не прилагате правилната стратегия. Знаете много добре, че децата имат нужда от непрекъсната провокация на въображението. Ако нещо не им е интересно, те или не го правят, или пристъпват към изпълнението му с адско нежелание и ария от мърморения.

За това по-добре превърнете домакинските задължения в своеобразно сътезание с интересни задачи и награди. Така ще провокирате интереса на хлапетата и желанието им да се движат, дори в домашни условия.

Можете да ги включите и в готвенето, което може да бъде страхотна игра. Както и миенето на чинии...

По-добре без автомобил

Карайте децата да вървят пеша всеки ден по различни поводи. Ако училището им е близо до дома ви, по-добре се разхождайте до там или ги оставяйте да вървят сами, ако са достатъчно големи и е безопасно.

За по-големи разстояния им купете колела, а най-добре им дайте и личен пример, като и вие се снабдите с едно. Така ще бъдете полезни и на себе си, а и ще сте по-сигурни, че дребосъците не са изложени на рискове.

Разходката до магазина или до приятели пеша също е за предпочитане пред придвижването с автомобил.

Освен това през уикенда можете да спортувате заедно навън, вместо да си организирате филмови семейни събирания на дивана. Бадминтон или тенис на маса в парка са само част от възможностите. А защо не си припомните и правилата на уличния баскетбол например?

Кучето - добрият фитнес партньор

Децата от век и половина ви молят да им вземете куче, като междувременно вече се грижат за такова в он-лайн пространството. Но докато виртуалният домашен любимец спокойно си тича в Мрежата, истинският има нужда от разходка поне два-три пъти на ден. Разхождайки него обаче, децата не само се забавляват, но и се движат.

И в никакъв случай не им позволявайте хитро да прехвърлят грижите за кучето си на вас. Така многобройните ползи от движението наистина ще имат ефект върху тях, а и ще се научат да поемат отговорност.

Вместо телевизия - игра със семейството

Преди време първата дама на САЩ – Мишел Обама сподели в интервю, че не позоволява на дъщерите си да прекаляват с гледането на телевизия. За това в семейство Обама след вечеря всички танцуват на любимия си музикален стил или си организират състезание на открито.

Обаче не е нужно да сте Барак и Мишел Обама, за да си давате сметка колко важни са семейните събирания, освен тези за закуска, вечеря и обяд.

Всъщност, с малки промени в начина си на живот, може да помогнете на децата си да растат здрави и пълноценни.

За това не пропускайте да им организирате игри след вечеря. Нещо повече: направете ги интегрална част от ежеднвието си. Точно заради тези пълноценни минути ще ви бъдат благодарни след време.

Наблюдавайте и опитвайте

Ако забележите, че малчуганите имат интерес към определен спорт, накарайте ги да го опитат. Понякога децата се увличат за кратко и губят интерес, но след волейбола може да дойде плуването, после ските, а след това футболът или скейтбордът.

Какъвто и спорт да ги предизвиква, старайте се да не унищожавате стремежа им към него с излишни притеснения от травми например. По-скоро ги поощрявайте да пробват всичко, което им допада. кой знае, може би отглеждате новия Федерер или следващия Бербатов?

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване