България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Даниел Колчев: Уейкборд или как да яхнеш ударна вълна адреналин

Прочитания: 612  6
10.07.2013 09:07 по статията работи: Александра Цанкова

Днес ще ви запознаем с един любител на силните усещания, който със сигурност има какво да ни разкаже. Даниел Колчев е запален уейкбордист, който работи в готиния велосервиз "Fix & Ride" и стяга колелата на много от софийските велосипедисти. Когато не е на ул. "Хан Аспарух" 28, той яхва вълни и изстрелва адреналина си до небесата. Какво е уейкборд и колко вдъхновяващо е да го практикуваш, оставяме самия Даниел да ни разкаже.

 

 

Ти си? :)

 

Казвам се Даниел Колчев, на 30 години от София. Занимавам се с уейкборд от около 10 години.

 

 

Защо уейкборд?



Случайно. Като дете чичо ми често ме водеше на езерото. Още тогава се зарибих по водните спортове. След време започнах да тренирам водни ски, по това време уейкбордът все още не съществуваше. Впоследствие, покрай това си хоби се запознах с едни от първите хора, които практикуваха този спорт в България. Хареса ми и започнах да се уча.

 

 

4550efa6-63b9-aacf-4589-18f07f45a80f 

Разкажи ни какво точно представлява уейкбордът?



Уейкбордът произлиза от сърфа. Разликата е, че е много по-малък. Идентичен е на кайтборда. Накратко уейкбордът е една дъска, на която са вързани двата ти крака. Нещо като сноуборд, но във вода. До 2001-ва година уейкбордът се караше зад моторница, която образува вълна. Върху нея уейкбордистите скачат и карат. Съоръженията, които станаха много моредни напоследък са т.нар. влекове, които са направени за теглене на водни ски. Движат се на ток, което създава значително по-малко разходи.

 




Къде у нас може да се практикува този спорт?

 


Само на едно място в България има такъв комплекс - в Казичене. До преди няколко години имаше условия за каране на уейкборд и в Пловдив, но за съжаление вече не.




Организират ли се състезания по уейкборд в България?



Отново ще кажа - вече не. Преди няколко години имахме национален състезател Емил Цолов, който е трети в света по уейкборд. Двукратен европейски вицешампион за 2006-та и 2007-ма година. За съжаление претърпя контузия и вече не се състезава. Именно той ме мотивира да започна да се занимавам активно с уейкборд.

 

 

b7737585-9ee2-5f57-05ab-d5b79b168a02

Защо ситуацията у нас е такава?



Защото нямаме поле за изява. Не се строят комплекси. Навсякъде другаде в Европа е различно, там те никнат като гъби. Постоянно се провеждат състезания, организират се специални събития, насърчаващи популяризирането на този спорт. На Искър има база, в която желаещи могат да се обучават, но цените не са за всеки джоб.

 

 

 

 

 

Какво ти дава карането на уейкборд?



При всеки е различно. Аз лично получавам огромен прилив на енергия и вътрешна мотивация и нечовешка доза адреналин. Тук е мястото да кажа, че уейкбордът не е безопасен спорт, паданията не са никак леки. Но откриеш ли собствената си вълна, е повече от невероятно!

 

 

 

 

 

Накарай хората да яхнат вълната на уейкборд :)



Елате, погледайте и ако това е вашият спорт със сигурност ще почувствате вдъхновение и мотивация да се впуснете в него. Важно е да кажа, че всеки, решил да се занимава с уейкборд трябва да има стабилна физическа подготовка.

 

 

661815d1-c10c-c8c8-89c4-52d9444d6e03

 

 

Освен че си запален уейкбордист, работиш във велосервиз. Разкажи ни малко повече за това.



Идеята за сервиза дойде миналото лято, запознах се с Георги (собственика) пак на Казичене. И двамата дълги години сме работили във велосредите и решихме, че е време да направим нещо самостоятелно. Официално съществуваме от януари и се движим доста добре :)

 

 

 

И Георги ли кара уейкборд?

 

 

Той по-скоро се вози... забавлява се :)

 

 

 

Интервю с Георги, в което ни разказва надълго и нашироко за хубавия велосервиз, очаквайте скоро. Дотогава не забравяйте да следите какви ги вършим във Фейсбук страницата си.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване