България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Тодор Ралев: Народните танци са посланик на България пред света

Прочитания: 821  19
08.07.2013 09:07 по статията работи: Александра Цанкова

Тодор Ралев се занимава с народни танци в Прага от 10 години. Ето какво ни разказа той за красотата, магията и очарованието им.



Тодор е млад, вдъхновяващ, лъчезарен, прекрасен човек и приятел, който гордо можем да наречем истински българин. Търся най-точните и кратки думи, за да ви разкажа всичко за него на един дъх. Дали да ви издам, че е уникален танцьор, или да ви кажа, че е посланик на българското изкуство по света, достоен последовател на традициите, които ревностно пазят националната ни идентичност...

 

Да, всичко това е той. Както и още хиляди прекрасни неща. Открийте ги сами в следващите редове :)

 

 

 

 

S: Представи се...

 

Казвам се Тодор Ралев, на 23, от 11 години живея в Прага и съм ръководител на танцов ансамбъл "Българи" при сдружение "Заедно".

 

 

 

S: Откъде идва любовта ти към народните танци?

 

 

Роден съм в град Карлово – място, съхранило българските традиции и обичаи и до днес. Благодарен съм на родителите си, че като малък са ме записали в хореографска паралелка.

 

Още от дете приемах народните танци като хоби, а не като задължение. Никога не съм чувствал недоволство от това, че на всеки празник трябва да танцуваме право хоро или ръченица. Беше весело. Тогава не осъзнавах, че по този начин съхранявам нещо българско вътре в себе си и продължавам една традиция, която след време ще мога да предавам на още хора по света. Когато човек прави нещо дълго време започва да чувства силна любов към него. А тя му дава сили да продължи напред.

 

 

0112d8d2-067f-b525-214f-20ccf9f345f5

 

 

S: Как се роди идеята ти за школа по народни танци в Прага?

 

Съвсем случайно, чрез помощта на добри, творчески личности. Създателките на сдружение "Заедно" - Бойка Добрева и Севда Коваржова са именно такива. По стечение на обстоятелствата аз също станах част от този колектив, за което съм безкрайно благодарен. Работата тук ми носи само хубави емоции и усмивки.

 

 

 

S: Получи ли подкрепа от някого при създаването на танцовия ансамбъл?

 

T: Получих подкрепа от сдружението, приятелите, семейството ми. Каквито и трудности да съм срещал по пътя си, винаги съм чувствал подкрепата на близките си. Надявам се да е така и за напред.

 

 

 

S: Коя е рождената дата на ансамбъл "Българи"?

 

T: Ансамбъл "Българи" в Прага, при сдружение "Заедно" съществува от 2003 година... времето наистина лети :) Започнахме буквално от нищото, а вече 10 години танцуваме и разпространяваме българското по света. Като се върна назад в миналото, виждам огромен напредък и това ме прави истински щастлив.

 

 

972653

 

 

S: Разкажи ни повече за тренировките.

 

T: В момента тренирам две групи. Едната е за напреднали, другата за начинаещи. Хубавото е, че тук, освен за поддържане на добро здраве и социални контакти, хората търсят в народните танци начин да бъдат малко по-близо до България. Интересно е, че повечето от хората, които в момента танцуват в ансамбъла са родени и живели дълго време в България, но никога не са танцували там.  

 

Тренировките ни преминават по весел и вдъхновяващ начин. Танцуваме за удоволствие, правим различни танцови семинари, както за децата от българското училище в Прага, така и за възрастните ни сънародници тук. Участваме на много международни фестивали, културни събития и мероприятия.

 

 

S: Всичко звучи страхотно!

 

T: Наистина е така. Сдружение "Заедно” има и много други дейности: организира и осъществява културни, информационни, образователни и развлекателни мероприятия с българска и мултикултурна тематика, чрез което показва разнообразието на българската и балканската култура. Сдружението има дългогодишна традиция и опит в организирането и реализацията на изложби, певчески семинари, информационни лекции, конкурси, курсове и обществено-културни срещи. Един от най-известните и радващи се на особен интерес проекти на сдружението е българският празник на виното - Трифон Зарезан. Благодарение на сдружението бе организиран в Чехия и първия филмов фестивал на документалните филми – Милениум. Повече от година, сдружението издава и списание "Kamarádi" - предназначено за български деца в първи клас и техните родители.

 

 

75f66ae9-1e6a-e5fa-8cd6-d5282d277282

 

 

S: Чужденци проявяват ли интерес към нашите танци?

 

T: Интересно е, че да. В момента в групите имаме 7 постоянни танцьори, които са чехи. В начинаещата група са се записвали италианци, американци, китайци, поляци и гърци. Чужденците харесват нашия фолклор, музиката ни. Впечатляват се от красотата и динамиката на танците ни, обичат атмосферата, която носят те.  

 

 

 

S: Липсва ли ти България?

 

T: България винаги ще живее в сърцето ми. Макар и отдалеч, винаги съм се опитвал в рамките на възможностите си да представям достойно страната ни и да поддържам патриотичен дух, както у себе си, така и у българите около мен. Благодарение на прекрасните ни народни танци смея да твърдя, че успявам.  

 

 

 

 

 

 

Не забравяйте да се отбиете в нашата Фейсбук страница. Чакаме ви :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване