България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Георги Божинов: С даунхил в сърцето

Прочитания: 454
24.07.2013 11:07 по статията работи: Александра Цанкова

Източник: Личен архив

Георги Божинов обича колелото, обича планината, обича и да съчетава двете си страсти като често кара там горе. Всичко за даунхил колоезденето, бъдещето на велосипеда в България и чудната работилничка, в която Георги майстори прекрасни колела, ще научите от нашия вдъхновяващ разговор.

 

 

 

Здравей! Представи се :)



Казвам се Георги Божинов, занимавам се с даунхил -  екстремно планинско колоездене. Преди време се състезавах.

 

 



Откога караш?



Още от дете. Баща ми ми донесе от Италия един чопър, не слизах от него. От списания, които получавах от чужбина, разбрах за даунхила... много преди в България въобще да се заговори за него. Става дума за средата на 90-те години. Постепенно се събрахме група ентусиасти, запалени по планинското колоездене. Карахме предимно за удоволствие.

 

 

 

Как започна състезателната ти кариера?



В един момент започнахме да си правим свои собствени състезания. За удоволствие. Те родиха идеята за създаване на "Bulgarian Mountain Bike Federation", която съществува и до днес. Дейността ѝ е насочена изцяло към планинското колоездене.

 

 

989641

 

 

Говориш в минало време за състезанията. Защо?



Наложи се да замина да живея в Англия. Доста време, 7 години, прекарах извън България и съответно далеч от българската колоездачна сцена. Когато се върнах обстановката беше много различна. Едни от познатите ми бяха оставили велосипеда, други бяха превърнали колоезденето в бизнес. Това ме обърка и въпреки че този спорт е моята стихия, ми отне време да се ориентирам в обстановката. Макар да не практикувам активно, велосипедите винаги са част от живота ми. Преди имах състезанията, сега имам работилницата за колела :)

 

 

 

Разкажи малко повече за нея.



Постоянно ми идват идеи. Една такава дойде в точния момент и велосервизът ни "Fix&Ride" е факт. Не съм копирал никого, създадох го по лични предпочитания и виждания. Мога да кажа, че се получи добре :)  Концепцията ни е по-различна от масовата разпространена в България до момента.

 

 

 

С какво е по-различна?


Повечето веломеханици у нас отказват да ремонтират по-стари колела. При нас няма такова схващане и се стараем да вдъхнем живот на всеки велосипед, без значение дали е за 80 лева или за 8000 лева. Каквото можем - правим го. Ориентирани сме социално.

 

 

989642

 

 

Откога съществува "Fix&Ride"?


24.01.2012г. беше официалното му откриване. Самата идея назрява през последната година и половина. Интересното е, че името ни е уникално. Никъде по света няма работилница за велосипеди с подобно наименование, което много ме изненада.

 

 

 

Разбрахме, че сте много идейни млади хора, за което ви поздравяваме. Разкажи ни малко повече за проектите, които имате?



Имаме проект в Ракитово, който цели приобщаване на децата от изправителното училище в района. Инициативата ни е съвместна със сдружение "Реакт". Събрахме 20 стари велосипеда (тотално счупени), получихме и части от хора, разбрали за идеята ни. Заедно с 20 момчета от училището успяхме да сглобим 12 велосипеда, които останаха за тях.

 

 

 

А какво ще ни кажеш за идеята за байкпаркинга?



Реализираме го на нашата улица - "Хан Аспарух", в съседна до сервиза кооперация - едно огромно мазе, от което изкарахме 4 тона боклук. Хората ще идват при нас, ще оставят велосипеда си, ние ще го прибираме и ще го пазим :) Хвърляме всички усилия, за да можем да стартираме идеята си възможно най-скоро, защото проблемът със сигурността на велосипедите е всеизвестен.

Паркингът е предвиден, както за дълъг велосипеден престой, така и за кратък. Ще можете да оставите колелото си за час, ден, седмица, месец... година. Изборът е ваш, от нас - сигурността.

 

 

 

 

989644Има ли бъдеще колоезденето у нас?



Развиваме се, но с много бавни темпове. Схващането на българина за колелото като начин за придвижване е сбъркано. В чужбина велосипедът е по-евтиният и достъпен начин да стигнеш от една точка до друга. Тук това е бедният начин за придвижване. Трябва да мине още време, за да се отърсим от този стереотип. Радващо е, че все повече млади хора избират двете гуми за транспорт в градска среда.

 

 

 

 

Кои са думите, които ще накарат хората да изберат колелото?



За съжаление България е държава на крайностите и хората не се вслушват особено в такива мнения и съвети. Страхувам се, че думите ми не биха ги убедили, да се надяваме, че те сами ще стигнат до правилния извод.

 

 

 

 

Какво е даунхил колоезденето за теб?



Уникално изживяване! Носи ми приток на адреналин, който е незаменим. Това е стилът, който ми дава пълна свобода и ми носи най-голямо удоволствие от карането на велосипед.

 

 

 

А защо да спортуваме?



За да сме здрави! :)

 

 

 

Още от нас можете да намерите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване