България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Готови за айкидо

Прочитания: 307  2
15.11.2016 11:11 по статията работи: Sportuvai.bg

Готови за айкидо

Признавам си, че никога нямаше да започна да тренирам айкидо по собствена инициатива. За всичко е виновна сестра ми. Докато бяхме студентки, тя беше нагърбена със задачата да ни избере спортна дейност, като задължителен предмет от университетската програма. 

Типично за нея обаче, се спря на една от най-"сериозните" фитнес възможности, които бяха налични за настоящия момент. А както очаквах, впоследствие ме остави да се "мятам" на тепиха сама. Или по-скоро – да ме мятат :)

Да, още на първото посещение разбрах, че се захващам с наистина голямо спортно предизвикателство, през което, на всичкото отгоре, бях длъжна да премина с отворени очи.

И въпреки че доста мрънках на сестра си, изобщо не съжалявам за направения от нея избор. Обратното: страшно съм й благодарна. Защото, в крайна сметка, айкидо се оказа страхотен спорт, а едногодишното ми "приятелство" с него ми донесе здраве, физическа и психическа сила + куп положителни емоции.

Даже съм убедена, че и на вас ще ви хареса. А за да ви вдъхновя да му се посветите, ще се постарая да ви подготвя набързо за това, което ви очаква.

Но първо...

Малко история

Та, говорим си за японско бойно изкуство, което възниква някъде в средата на 20 век. Негов баща е Морихей Уешиба, когото трениращите наричат "големия сенсей".

В буквален превод айкидо означава "път на хармоничната сила", но на места го превеждат и по друг начин. Както е в редица други бойни изкуства, тук основната идея също е използването силата на противника и впоследствие – контраатаката.

Но айкидо не трябва да се разглежда само като система за самоотбрана. То е своеобразна техника за физическо и духовно усъвършенстване. И точно по тази причина вече много години заслужено поддържа репутацията си на доста трудна за усвояване.

Все пак високата й степен на сложност не бива да ви плаши. Предполагам, че не тръгвате с амбицията да ставате професионални айкидисти, нали? От друга страна, не се съмнявайте, че практиката ще окаже чудесно въздействие върху цялото ви тяло и психика.

На първо място, бъдете сигурни, че, редовните тренировки ще подобрят значително физическата ви издръжливост и сила.

Традиционно, всяка сесия започва с продължителна загрявка, като в някои класове тя включва тичане и различни упражнения за цялото тяло.

Важно: имайте предвид, че степента на натоварване никак не малка и се пригответе да се изпотите хубавичко.

Освен това, тук има куп хубави движения, които развиват гъвкавостта, както и способността да се пази равновесие.

Бонус: още в началото ще се научите как да падате безопасно, без риск от контузии - умение, което, лично на мен, непрекъснато ми върши полезна работа, особено в студено време.

Тренировките безспорно са интензивни и порядъчно изморяващи, но имат крайно тонизиращ ефект. След тях със сигурност ще се почувствате пълни с енергия и готови за всякакви други предизвикателства.

Самите бойни техники наистина са много и разнообразни, но не са чак толкова трудни за научване. При добро желание и с постоянство, ще ги усвоите сравнително бързо.

Интересното е, че могат да се изпълняват както с голи ръце, така и с различен вид оръжие, но второто правят само напредналите. За сега ще се задоволите само с наблюдение на интересните им демонстрации.

И не на последно място, не се съмнявайте, че айкидо ще повиши концентрацията ви и ще ви помогне да се съсредоточвате много по-бързо във всяка дейност, с която се захванете.

Всъщност, самата практика изисква да сте непрекъснато фокусирани и да сте с повишено внимание по време на цялата сесия. 

А след всичко казано дотук, съвсем скоро ще се опитаме да ви срещнем с един "натурален" сенсей, който да ви запознае подробно с "правилата на играта". Дотогава не се колебайте да опитате, защото съм убедена, че изобщо няма да съжалявате!

Източник: Fitwell.bg
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване