България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

6 спорта, които със сигурност не сте опитвали (I част)

Прочитания: 337
26.12.2012 12:12 по статията работи: Марина Митева

Източник: http://www.millionaire.bg

Ето ви няколко странни предложения за спорт. Прочете, помислете, ако искате и опитайте.

 

1. Снежно и слонско поло


За най-аристократичен спорт, знаем, че е обявен голфът. Но тук ще ви разкажем и за разновидностите на още един от тузарските спортове и това е полото. И то какво поло само! Ще започнем със "снежното”, че нали е все пак зима и трябва малко или много да се съобразяваме с това. Снежното поло е представено за първи път в далечната 1985 г. в щвейцарския курорт Сейнт Мориц. След това в курортът Аспен се открива световен шампионат по този спорт, който, с годините, започва да се радва на широка популярност. Сред най-големите му фенове са арабски шейхове, кралски семейства и богаташи със солидни банкови сметки. И това не е случайно, тъй като за да се вземе участие в него се внася сума от 50 000 долара. Хубавото е, че част от тези пари се отделят и за дарения. А сега, ако имате толкова парички в джоба, бързо към Дубай, защото именно там ще бъде следващия шампионат по снежно поло. Естествено на изкуствен сняг!

 

cd434845-a01e-5a5f-eae5-0ef622615c3e

 

Слон! Какви са ви асоциациите, като чуете това животно – тромавост, доброта, сила, тежест... щастие. Е, да, ама къде да се предположи, че с него може и да се спортува. Не е случайно обаче откъде идва слонското поло. Досещате ли се? От Индия, разбира се. Световната организация по слонско поло обаче организира състезания в Тайланд, Непал и Шри Ланка. Специфичното тук е, че върху слонът седят двама души – играч и махоут. Като втория се грижи за обучението на слона, преди състезанието, а по време на самото състезание му задава команди. Въпреки, че слоновете са по-големи животни от конете, самото слонско поло се играе на по-малък терен, заради трудната им подвижност. В началото на историята на този спорт се е използвала футболна топка, но слоновете много обичали да стъпват на нея и да я пукат, затова сега се използва топка за скуош.

 

 

c1bae452-0390-3eff-df4d-b79b92598a44

 

2. Sepak takrawолейбол с крака)


Всички знаем какво представлява волейболът. Но какво ли е това - sepak takraw?  Името идва от два езика – "sepak” означава "удар с крак” на малайски език, а "takraw” означава "топка” на тайландски. Този спорт е създаден от кралското семейство на Малайзия преди 500 години. Той много прилича на традиционната Японска игра "kemari”, която представлява подаване на топка с крак в кръг, като се отброяват пътите на ритане преди да падне на земята. През 1965 г. играта е осъвременена и заприличва на традиционния ни познат волейбол с мрежа и правила, само че се играе с крака.

 

5c68804e-c77a-7772-5708-bbb7e6ec5189

 

3. Шахбокс


Със следващият спорт ще ви докажем, че дори и да загубите битката, това не означава, че сте загубили цялата война. Шахбоксът е сравнително нов спорт, който следва мотото "здрав дух - здраво тяло” в пълния му смисъл. Както се досещате представлява комбинация от 2 спорта – шахмат и бокс. Самото състезание се състои от 6 рунда шахмат и 5 рунда бокс. Като победа може да се обяви при мат, нокаут или по решение на съдията. Първия световен шампионат е проведен през 2003 в Амстердам. А ние може даже и да се похвалим с победата на българин в този странен спорт през 2005 в Берлин.

 

3f6d857c-50ca-0589-06d3-a8c5cb5f7867

 

Първата порция от странни спортове е налице. Докато чакате вторите три, предлагам да изпробвате поне един от тази тройка.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване