Различни подправки могат да помогнат по най-разнообразен начин на здравето ви. Не случайно все повече хора се обръщат към традиционната медицина, която използва най-различни билки. Учените от своя страна доказват полезността им чрез безброй проучвания. Ето какви полезни свойства имат част от популярните подправки за здравето.
- Лютото може да даде летящ старт на всяка диета и да я поддържа работеща.
Какво? Лют червен пипер
Как действа? Хората консумират около 75 калории по-малко след ядене люти чушки, според нов метаанализ на няколко предишни проучвания. Изследователи от Университета Пруд установили, че химикали в чушките, наречени капсаициноиди (причиняващи усещането за парене) водят до намаляване на апетита към мазните, сладките и солените храни. Ако това не е достатъчно, ще изтъкнем и факта, че лютото сигнализира чрез рецептори в стомаха за увеличаване на броя и дейността на "кафявата мазнина" - клетки на организма, които увеличават температурата на тялото и горят калории по-бързо от обикновено.
Как да се използва? Най-малко половин чаена лъжичка на люти чушки на порция.
- Куркумата помага да дишате по-леко
Какво? Куркума (или по-точно жълтия пигмент в нея, наречен куркумин)
Как действа? В продължение на векове индийската традиционна медицина (аюрведа) използва куркума (куркумин) за лечение на респираторни проблеми. Сега, западната медицина наваксва, чрез търсене на доказателства. В проучвания с животни е установено, че тя защитава белите дробове от дразнители, замърсители и инфекциозни агенти във въздуха, прах и вируси. Резултатът е потенциално по-нисък риск от синдром на остър респираторен дистрес, астма, ларингит, бронхит и други белодробни заболявания.
Как да се използва? За медицински цели най-често ссе предписват 2 до 3 супени лъжици куркума, три пъти на ден. За да се повиши способността на тялото да усвоява подправката е хубаво да се комбинира с мазнини (масло) и черен пипер, като в къри .
- Канелата пречиства съзнанието (буквално)
Какво? Розмарин, мента, канела
Как действа? Въпреки че изследването е все още в начален етап, има уверение, че тези подправки биха могли да забавят началото (или намалят на симптомите) на болестта на Алцхаймер. Проучване доказва, че високи дози от екстракти на розмарин и мента подобряват паметта при мишки, намалена с възрастта. Антиоксидантите, които се съдържат в подправките могат да намалят стреса в мозъчни области, които контролират паметта и ученето. Лабораторни изследвания открили, че естествено срещащите се химикали в канелата (известен също като канелен алдехид и епикатехин) предотвратява помагат на невроните в мозъка на болните от Алцхаймер.
Как да се използва? Неопределено. Тъй като изследването е в най-ранния му експериментален етап, изследователите препоръчват дозирането на подправките както обикновено се използват в готварството.
- Намалява вредата от ястия с много мазнини
Какво? Куркума, риган, канела, розмарин, карамфил и червен пипер
Как действа? Никой няма да ви търси сметка, но едно обикновено обедно меню може да съдържа до 50 грама мазнини. Това покачва нивата на триглицеридите (свързани със сърдечно-съдови заболявания и диабет) и инсулина. Това води до складиране на неизползваната глюкоза под формата на мазнини. Това се променя, когато използвате горепосочените подправки.
Проучване изследвало влиянието на различни видове подправки. Подправените храни довели до 31% по-малко триглицериди и 21% по-ниско ниво на инсулина, в сравнение с неподправените. Причината? Повечето от подправките (особено на куркума и карамфил) са богати на антиоксиданти, които подобряват инсулиновата чувствителност.
Как да се използва? Около 2 чаени лъжички от подправките на порция.
- Розмарин намалява канцерогените в печеното месо.
Какво? Розмарин, тайландски подправки
Как действа? Печенето на месо при температури над 375 градуса (обикновено на барбекюто) води до образуването на хетероциклични амини - токсини, свързани с рака на стомаха, белия дроб, панкреаса, на гърдата и на простатата. Но едно проучване на Канзаския държавен университет установява, че маринованото с розмарин говеждо намалява токсините с 61 до 70 процента, а тайландската подготовка ги намалява от 40-42 на сто. Това отново е благодарение на антиоксидантите, които блокират образуването на токсини.
Как да се използва? Достатъчно е маринатата да покрие двете страни на месото преди готвене.
Забележка: не използвайте подсладени сосове за барбекю, защото те удвояват количеството на токсините.