България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

"Аязмото" - зелената приказка на Стара Загора

Прочитания: 395  11
28.03.2013 10:03 по статията работи: Александра Цанкова

Научете повече за един от най-красивите градове на България

Стара Загора - градът на поетите, липите и правите улици. Намиращо се в сърцето на България, това приказно място е дало на света велики личности, оставили незаличима следа в историята ни - Кирил Христов, Николай Лилиев, Веселин Ханчев. Стара Загора е и вдъхновение за още редица известни поети и писатели в това число Гео Милев и Пейо Яворов. Красотата, хармонията и невероятната приветлива атмосфера, царящи в този град ни подтикнаха да ви разкажем за едно от уникалните места на Стара Загора - парк "Аязмото". Освен да се полюбувате на уникална природа и блаженото спокойствие, тук можете да се възползвате и от любимото ни занимание - да поспортувате.

 

Парк "Аязмото" е зелената приказка на Стара Загора. Началото й е поставено през 1895 година от Митрополит Методий Кусев и е продължена от старозагорци. Самите те превръщат голия, пуст баир в първия градски парк от европейски тип в България. 

 

Каменни стъпала и алеи отвеждат към красиви, зелени кътчета за почивка, където всеки може да намери своето място за отдих или да се зареди с положителна енергия и вдъхновение. В самото сърце на "Аязмото" се намира параклисът "Свети Теодор Тирон" с гроба на Митрополита създател на парка и останал завинаги част от него. 

 

Сега на "Аязмото" върху 3200 декара площ се извисяват вечнозелени кипариси, борове, кедри, туи - над 150 екзотични растителни вида, донесени от Гърция, Турция, Ливан, Испания, Италия. В парка има площадки за бадминтон, тенис кортове, детски площадки. Малки и големи могат да се порадват на над 80 вида животни от цял свят в една от най-големите по площ у нас зоологически градини, намираща се на територията на "Аязмото". В близост до парка се намира и футболният стадион "Берое". 

 

Ако забавлението не ви е достатъчно, в "Залата на смеха" можете да се позабавлявате и посмеете от сърце с повече от 15 уникални криви огледала. Източник на положително настроение и усмивки са и музикалните концерти, които се провеждат в Летния театър. 

Стара Загора ви очаква!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване