България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Полезен ли е черният шоколад

Прочитания: 172
13.09.2014 13:09 по статията работи: sportuvai.bg

Дълго време шоколадът е спадал към вредната храна, която причинява напълняване, диабети  сърдечни болести. Сега обаче един вид шоколад се откроява от другите и може да се нарече полезна храна. Това е черният шоколад. Той е произведен от какаови семена, които са богати на флаваноидите, а те в умерени количества са полезни за сърцето. Освен това, флаваноидите понижават кръвното налягане и премахват запушванията в кръвоносните съдове.

Проучване на университета в Сидни, Австралия показва, че черният шоколад е една от храните, които намаляват вероятността от сърдечен удар. Те са открили, че ако всеки ден приемате по 1/4 тъмен шоколад, ще намалите вероятността от сърдечен удар с до 40%.

Освен сърдечните болести, черният шоколад може да намали вероятността от диабет. Изследване на университета в Берлин, Германия показва, че антиоксидантите в черния шоколад помагат на инсулина да се използва по-ефикасно да контролира кръвната захар. А когато кръвната захар се регулира ефикасно, рискът от диабет намалява значително.

Друга полза за здравето, която носи черният шоколад е ненаситената мазнина. Освен че тя е полезна за сърцето, тя намалява и стресът и холестеролът, които са едни от пороците на съвременният свят.

Сигурно вече сте се уверили в това, че черният шоколад е полезен за здравето и трябва да присъства в седмичното ви меню. Обаче внимавайте какъв шоколад вземате. Той трябва да е натурален, а не с подсладители и други консерванти. Натуралният черен шоколад е по-скъп, но си струва инвестицията.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.mensjournal.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване