България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Черният шоколад помага за отслабване

Прочитания: 204
27.11.2015 16:11 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Забравете за диетите, учени откриха, че промяната на нашите бактерии в червата може да ви помогне да отслабнете.

 

Професор Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон, казва, че все още няма доказателства, че този тип диета наистина помага за отслабване. Според него някои храни като захар, тестени изделия, картофи и бял хляб се разграждат по-бързо от глюкозата, което води до рязко покачване на нивата на кръвната захар, което е доказано от експерименти с животни.

 

Сега ново изследване, публикувано в списание "Cell”, показва, че различните хора реагират различно на въглехидрати, което зависи от микса на милионите микроби в храносмилателната система на хората.

 

В зависимост от колониите от бактерии, някои хора могат да трупат килограми и от домати, докато други могат да ядат хляб и пица без никакви странични ефекти.

 

Ученият открива, че при консумация на храни, богати на полифеноли като черния шоколад, може да подобри състоянието на храносмилателната система и да намали телесната маса, без да се отказвате от хляба и картофите.

В теорията на учения са включени няколко вида въглехидрати, категоризирани според това колко бързо тялото ги превръща в глюкоза.

 

Колкото по-бързо е скоростта на горене на калориите, толкова по-бързо нараства нивото на кръвната захар. Скокът в кръвната захар също предизвиква покачване на инсулина. Комбинацията от тези събития, ако продължат дълго време, се смята, че водят до нездравословни метаболитни промени, водещи в крайна сметка до затлъстяване и диабет.

 

Тази хранителна догма е гръбнакът на съветите да се избягва яденето на храни като спагети, ориз, картофи и да бъдат заменени с алтернативи като боб и леща. Изследване на израелски учени, ръководени от Еран Сегал, показва един модел на многообразието. В проучването участвали 800 доброволци, на които учените следели всекидневно нивата на кръвна захар.

 

Хората се хранели с едни и същи храни, но имали различни нива на кръвна захар и това не се дължи само на различните възрастови групи и рискови фактори като наследствени заболявания и наднормено тегло. Разликите останали, дори, когато хората били групирани по сходни данни. Тогава индексът на кръвната захар също бил различен. Учените открили, че разликата се дължи на микробите, които се крият в нас. Хората споделят само 20% едни и същи микроби, а всички останали 80% са строго индивидуални.

 

Нашите чревни микроби и микробния ни профил определят колко бързо организмът ни разгражда храната и я превръща в глюкоза. Според учените това има много по-силен ефект от вида въглехидрати, които изяждаме.

 

За това някои хора могат да ядат картофи и хляб, без това да им се отразява на фигурата.

 

Източник/БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване