България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Зеленчуците, които ви поддържат здрави

Прочитания: 140
27.07.2014 18:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Броколи

1346075 

Те са богати на антиоксиданти, бета каротин, витамин C и фолиева киселина. С приемането на броколи в менюто си, подсилвате имунната си система и намалявате риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това броколите са страхотен източник на разтворими и неразтворими фибри. Като че ли броколите са магическа пръчица, с която държите цялото тяло в кондиция!

 

Моркови

1346072

Морковите са много полезни, особено ако са направени на сок. Сокът от моркови има силен лечебен ефект и съдържа биотин, калии, калции, магнезии, фосфор, бета-каротин и куп витамини - C, D, K, E, B1, B2 и B6. 

Ако искате да ги консумирате пресни или сготвени, добре е да знаете, че се усвояват най-добре от организма, ако се приемат с мазнина. 

 

Спанак

1346073

Попай определено е извоювал славата на спанака по цял свят, но нека ви напомним колко е полезен! Спанакът е богат източник на желязо, но е важно да не го преварявате, за да не загубите по-голямата част от хранителната му стойност. Може да го приемате и суров във вид на салата.

 

Домати

1346076

Всички знаем, че доматът е плод, но все пак постоянно го третираме като зеленчук. 

Казват, че според вида на плода можем да разберем за какво е полезен. Ако направите напречен разрез ще установите че се откриват две камери в парчето домат, също като при човешкото сърце. Доматите са богати на ликопен и витамини. Затова са чудесен борец срещу рака.

 

Цвекло

1346071

Вероятно сте забелязали колко силно обагрено е цвеклото. Това е така, понеже то е източник на фитонутриенти, наречени беталини. Те са силни антиоксиданти и имат противовъзпалително действие. Листата на цвеклото също се консумират, което го прави още по-желана на вашата трапеза.

 

Червени чушки

1346077

Подобно на доматите  и пипера е плод. Да точно така! Всички чушки са чудесен източник на хранителни вещества, независимо дали са пикантни или не. Червените чушки са пълни с фибри, фолиева киселина, витамн К, митерали, молибден и манган. 

 

Брюкселско зеле

1346070

То е чудесен източник на фолиева киселина, витамн С и К и е с много високо съдържание на фибри. А леко запечени придобиват леко сладък вкус. Да не говорим, че са изключително симпатични в тази малка форма. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: learni.st
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване