България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как евтино да се храним здравословно- част I

Прочитания: 175
28.07.2014 14:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

В магазина за хранителни стоки


1. Направете си списък и се придържайте към него. Чрез ясната мисъл за какво отивате в магазина, купувате това, от което се нуждаете и може да избегнете някои ненужни покупки. Много често, докато чакат на касата, хората си купуват неща, които реално не желаят и не са полезни за тяхното здраве. Затова е хубаво да си направите поне мислен план от какво имате нужда, преди да посетите магазина. 

 

 

2. Не отивайте на пазар гладен. Дори и ако сте отделили време да напишете щателен списък с хранителни стоки, ако стомахът ви постоянно къркори ще ви се яде всичко, до което погледът ви стигне. Просто понеже тялото ви е гладно и визуално го стимулирате с купища храна няма как да се придържате към нещата, от които наистина се нуждаете. Избягвайте да се поддавате на апетита е в последната минута, независимо дали става дума за хранене или пазаруване. И в двата случая не можете да разсъждавате трезво. 

 

1347516

3. Купувайте повече зеленослистни зеленчуци. Когато посещавате магазина следващият път, уверете се да вземете повече зеленослистни зеленчуци. Те помагат на имунната система и са много полезни за организма като цяло. Например спанакът и зелето са супер храни и спокойно може да ги добавите към всяко ястие.

 

4. Избирайте пресни или замразени храни, пред консервирани. Първо много по-добре за тялото ви е да се храните с пресни неща, а не такива от консерва. Второ когато отворите консерва трябва да използвате възможно най-бързо цялото ѝ съдържание. Ако сте взели пресни или замразени, взимате нужната доза и поставяте останалото в хладилника, където може да издържи до седмица, запазвайки полезните си свойства. 

 

5. Ако не можете да го отгледате (теоретично) не го яжте. Мононатриевия глутамат или високо фруктозния царевичен сироп не растат по дърветата, но се съдържат в повечето преработени хранителни стоки. Тези съставки са свързани със затлъстяването, диабета, увреждането на мозък и още много други заболявания. По-добре заменяйте продуктите от магазина с тези, които са по-близо до природата. Направете си картофено пюре от картофите в градината, вместо да купувате такова на прах. Избирайте натурални продукти или даже си отглеждайте такива. Освен че е добре за организма ви, е по-добре и за джоба ви.

 

1347517

6. Избирайте пълнозърнести храни. Пълнозърнестият хляб не съдържа изкуствени набухватели и не гъмжи от Е-та. Освен че си купувате това, което виждате, вие се наяждате и по-лесно с него. Пълнозърнестият хляб осигурява всички фибри, от които имате нужда и вместо да изядете 5 нормални филийки бял хляб се задоволявате от 2-3 пълнозърнест. 

 

7. Избягвайте подсладените напитки. Както знаете, високото съдържание на захар в опаковките е свързано със сърдечносъдови заболявания, диабет и покачване на теглото. А освен това, парите които давате за тези подсладени сокове, са повече отколкото, ако сами си ги правите. Първо, освен че реално ще знаете какво консумирате и ще можете да го нагодите по собствения си вкус, за същите пари спокойно ще направите двойно количество сок. Просто като изцедите по вкус концентрат от избрани плодове и го долеете с вода. Избирайте сезоните плодове за целта. 

 

8. Купувайте на едро. Намерете си място, където да можете да пазарувате зеленчуци, зърна и други в насипно състояние. Освен, че така ще може да разделяте на порции и ще ви излезе в пъти по-евтино от магазина имате и много повече свободно време. Все пак купувайте си неща, който можете да изядете преди да са се развалили или се обединявайте с приятели за голямо количество, което по-късно да разделите. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: greatist.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване