България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

6 неща, абсолютно вредни преди лягане

Прочитания: 322  6
05.07.2014 13:07 по статията работи: Деси Иванова

Как да се насладим на здрав сън

Напоследък се мятате и въртите в леглото? Недостатъчно време в страната на сънищата може да доведе до наддаване на тегло, отслабване на имунната система и неориентираност на следващият ден. Ако често имате проблеми със заспиването или сънят като цяло, избягвайте тези 6 неща, преди да се отправите в тази посока. 

 

Яденето на мазни и богати на калории храни 


1323485 

 

Мазни, тежки калорични храни не само, че ни карат да се чувстваме мудни на следващата сутрин, а и карат стомаха ни да работи допълнително, за да разгради всичката храна, което коства дискомфорт, който предизвиква смущения в съня. Стойте настрани от бързи храни, сладолед и други подобни преди да си легнете. 

 

Взирането в екрана 
1323481 

Сърфирайки из интернет на лаптопа или телефона в леглото, е нещо, което много хора правят точно преди сън. Но именно синята светлина, която тези уреди излъчват стимулира мозъка, правейки релаксирането, отпускането и нагласата за сън, трудни за него. Дори и гледането на любимия сериал може да ви коства здравия нощен сън. Ако желаете да отморите с нещо, отворете релаксираща книга или медитирайте вместо това. 

 

Интензирана тренировка 

1323483

Постоянните упражнения са ключа към здравият сън, но отправяйки се към фитнеса непосредствено преди дрямка не е най-добрата идея. Освен, че се нуждаете от храна точно след това, се повдигат и оборотите на сърдечната честота и вашите енергийни нива, затруднявайки тялото и умът ви да се отпуснат и заспят. За по-добри нощи, свършете с тренировката три часа преди да се отправите към леглото. 

 

Работа до късно

1323486

Ако имате важна среща сутринта или проект до края на седмицата, използването на няколко допълнителни часа работа след вечеря може да отслаби ума ви. Просто се уверете да оставите работата си поне час преди да заспите, за да дадете почивка на мозъка и да заспите с чувство на спокойствие, вместо тревожност за урешния краен срок. 

 

Пиене на кофеин 

1323482

Кофеинът, намиращ се в кафето, чая и дори шоколада е стимулант, който ви държи будни по-дълго време, от планираното. Колко кофеин може да понесе тялото ви зависи от вас, но е хубаво да оставите скъпоценната чаша кафе няколко часа преди лягане. Същото важи и за алкохола. Пиенето на чаша, две-три вино, непосредствено преди сън, ще предотврати отпочиваща нощ (дори и ако прекалите и припаднете) 

 

Емоционално натоварване 

1323479

Препирни със сестра ви по телелфона, гледането на натоварващо предаване по телевизията или четенето на емоционална книга не е нещо, което подпомага пътя към релаксацията. За да предотвратите емоционално или нервно натоварване се ориентирайте към спокойни дейности, като четене на лек роман, пиене на билков чай, вземане на гореща вана или някое от онези нежни разтягания в леглото. 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване