България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Късното лягане и малкото сън водят до затлъстяване

Прочитания: 324
02.07.2013 16:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Flickr/thephotobin

Ново изследване показва, че хората, водещи здравословен живот, но страдащи от безсъние са склонни към прекомерно напълняване. Това се дължи на увеличения прием на калории в късните часове.

 

Това е най-голямото проучване правено някога сред здрави хора за влиянието на липсата на сън. Участниците били разделени на 2 групи, като едната прекарвала само 4 часа в леглото  - от 4 до 8 сутринта, докато хората във втората имали значително повече време - 10 часа.

 

При липса на сън, хората автоматично увеличават броя на храненията си. Консумирането на повече мазнини в късните часове е друг проблем на този феномен.

 

"Въпреки че и други проучвания доказват връзката между липсата на сън и увеличаването на теглото, бяхме изненадани да видим как това се случва пред очите ни", казва доктор Андреа Спит, от Университета на Пенсилвания.

 

В изследването са участвали 225 души между 22 и 50 години, които са прекарали до 18 дни в лабораторията.Храната е сервирана в определени часове, а освен това е имало достатъчно храна и през цялото време. Участниците са можели да извършват всякакви дейности - от гледане на телевизия и четене на книга до игра на компютърни или настолни игри. Всичко без физически активности.

 

Резултатите показали големи разлики в теглото на спящите по-малко, а се забелязали и други зависимости. Мъжете са по-склонни кум напълняване при липса на сън, а сущо така и тъмнокожите са склонни да трупат повече килограми в сравнение с представителите на европеидната раса.

 

 

Още от нас - тук: facebook/sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Derida  Dance Center  17 |
4.83
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване