България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Съвети за здрав сън

Прочитания: 156
03.09.2013 09:09 по статията работи: Econ.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Всички знаем колко е важен сънят. Знаем и, че не бива да го пренебрегваме, за да бъдем здрави, отпочинали и щастливи. Навярно трудното сутрешно ставане за работа и клюмането на бюрото поне до обяд ви е добре позната картинка. За да преосмислите отношението си към съня поне в работните дни, колегите от Econ.bg ще ви запознаят с няколко основни ползи от сладкото поспиване и начините да го подобрите. Ние лично ще последваме съветите им.


 

Можете ли да се сетите за един общ страничен ефект от развиването на собствен бизнес?


Безсънни нощи. Между дългите часове и постоянния стрес от управлението на компания, предприемачите често завършват с твърде малко сън.



Но лошото спане има усложнения отвъд чувството за умора на следващия ден. Установено е, че липсата на сън повишава нивата на стрес, както и склонността към депресия и безпокойство. Възможно е това да доведе до избор на лоша храна, което пък от своя страна води до наддаване на килограми. С други думи, когато не се наспивате, не достигате до най-високия си потенциал. Лошият сън може дори да повлия на успеха ви.


Представяме ви седем навика, които онлйан бизнес изданието "Инк" препоръчва за по-добро наспиване. 

 

1. Спрете с храненето три часа преди да си легнете.


Ако най-голямото ви хранене е вечерта, или ако похапвате малко преди лягане, по-вероятно е да имате нарушен сън. След хранене тялото трябва да я преработи, което може да възпрепятства способността за отпочиване в леглото. Освен това, ако консумирате захарни изделия вечер, повишената захар в кръвта може да ви събуди по средата на нощта и да ви попречи да заспите отново. Предприемачите често преяждат именно вечер, защото пропускат хранения през деня. Един от най-добрите начини да предотвратите порочния кръг е чрез обилна и богата на протеини закуска.

 


2. Спрете да пиете кафе осем часа преди времето за сън.


Кафето може да се задържи в тялото ви от осем до десет часа. Ако през деня се зареждате с кофеин, това най-вероятно пречи на пълноценното отпочиване по време на сън. Друга причина да ограничите приема на кофеин е, че той намалява нивото на серотонина, веществото, което ви кара да се чувствате спокойни и щастливи. Пиенето на твърде много кафе може да доведе до безсъние и нарушен сън, но също така и до стрес и чувство за безпокойство.

 


3. Вземете си душ или вана преди лягане.


Взимането на душ преди лягане е успокояващо и увеличава телесната ви температура. След това, когато се охладите, телесната температура спада и предизвиква чувство за сънливост. Понижената температура прави заспиването, и спането, по-лесно.

 

 

 

Останалите 4 ценни съвета прочетете тук.

 

 

 

Още от Econ.bg:


 

Вижте уникалните снимки на една по-красива София

 

 

16 стъпки за добър край на работния ден

 

 

10 фотографии, за които няма да повярвате, че не са обработени


Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване