България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Здрав сън? Не и ако заспивате с телевизора

Прочитания: 174
25.09.2013 15:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Гледането на телевизия преди да заспите пречи да се насладите на спокойна нощ

Източник: Thinkstock/Guliver

След като сте се уморили да броите овце и да се въртите безнадеждно в леглото, опитвайки се да се унесете, рано или късно прибягвате до най-лесното решение на проблема – телевизията. Разбира се, не сте сами в този си навик. Около две трети от хората, притежаващи телевизор, прекарват часове преди да се пренесат в страната на сънищата, вторачени в екрана. Учени твърдят, че останалата една трета има по-големи шансове да спи непробудно и спокойно през цялата нощ. Ето защо.

 

 

"Ярката светлина, излъчвана от телевизора, стимулира мозъка, което засяга секрецията на мелатонин, хормон необходим за качествен сън", твърди д-р Кристофър Уинтър, признат невролог и специалист по медицина на съня. Както може би се досещате, облъчването от компютър, лаптоп или таблет има същото влияние.

 

 

 

Изборът на предаване или филм също има ефект върху качеството на съня ви. Ако се спрете на лека комедия, имате по-голям шанс да заспите спокойно, отколкото, ако се натоварите с някоя драматична любовна история.

 

 

 

Най-доброто лекарство срещу безсънието е четенето на книга. Заглушената светлина от нощната лампа няма да повлияе на мозъка ви. Още един плюс, известен на всички ученици и студенти, е, че прочетеното точно преди лягане остава в паметта за по-дълго време.

 

 

 

Друго предложение за непробуден сън е да напишете на един лист думи, които свързвате с комфортното спане. Взирайки се в думички като спокойствие, отмора и уют 5 минути преди лягане, помага да се настроите психически за приятен и зареждащ сън.

 

 

 

 

Още съвети за здравословен начин на живот ще намерите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване