България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как се отразява недоспиването на тренировката ви

Прочитания: 379
30.07.2013 10:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: inm.com

Световните учени неуморно се трудят, за да могат да ни снабдяват с най-разнообразна полезна информация за здравословния начин на живот. За следващите данни можем да благодарим на група холандци, отделили внимание на това какъв е спортният ни потенциал на сутринта след безсънна нощ.

 

 

Оказва се, че нервното въртене в опити да се унесете няма пряко влияние върху представянето ви като спортисти. 10 мъже, лишени от сън за една нощ, били подложени на 20-минутно каране на колело на максимални обороти. Средно те покрили почти същото разстояние, което и колоездачите, отпочинали добре през нощта – 7, 62 километра.



Интересна е преценката на десетимата недоспали за представянето им. Попитани за изминатото според тях разстояние, всички те дали предположение по-малко от действителния навъртян километраж. Учените си обясняват това подценяване с психологическата нагласа, че липсата на сън ги е направила по-малко способни на спортни подвизи. Същата тази настройка е и причината много от нас да си спестяват редовната сесия от упражнения след безсънна нощ с мисълта, че тренировката ще бъде неефективна.



Разбира се, тялото ви не може да се справя с недостига на сън за дълго време. Още на по-следващия ден умората ще остави отпечатък върху представянето ви. Тези разкрития могат да служат за успокоение на професионалните спортисти, страдащи от безсъние поради притеснение и вълнение преди състезание. Важно е не дали ще се наспите добре нощта непосредствено преди големия ден, а дали ще си осигурите поне 8 часа здрав сън две нощи преди да събитието.

 

Ако и вас сън не ви лови, будувайте на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване