България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Колко вода е полезно да пием?

Прочитания: 205
08.01.2013 17:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Разбирането, че трябва да пием по осем чаши с вода на ден хич не е ново и хич не е точно. Поне така смятат учени, които са решили да разбият един мит, подхранван според тях от големите корпорации като Danone и Coca-Cola. 

 

Идеята за редовното пиене на големи количества вода датира от 40-те години на миналия век. И до голяма степен се обосновава на това, че със сигурност не е полезна. А какво по-добро от това да направиш малко пари от продажбата на бутилки с минерална вода.

 

В крайна сметка, опасно е да бъдеш дехидратиран, а не прехидратиран. Водата влияе върху храносмилането, работата на бъбреците и мозъка. Тя е нужна на всяка една клетка в тялото ни. Това обаче не означава, че трябва да се наливаме с вода, постоянно.

 

Според д-р Маргарет Маккартни от Глазгоу, автор в BMJ (British Medical Journal - Британското медицинско списание), тялото ни дава достатъчно ясни сигнали от колко вода се нуждае. С други думи, трябва да се вслушваме в жаждата си, а не в масово разпространени заблуди.

 

"Замислете се за начина, по който тялото обработва водата - в крайна сметка я изпишкваме. Тялото ни регулира много внимателно количеството вода и всеки излишен милилитър се излива", споделя пък д-р Стенли Голдфарб от Университета в Пенсилвания.

 

Единственото изключение от всичко казано до тук се отнася за хората, които страдат от камъни в бъбреците. Тогава добрата хидратация е ключова за по-лесното разбиване и прекарване на кристалите. 

 

При всички други варианти, прехидратирането просто е безсмислено. Може да пиете колкото си искате вода, но полза - никаква.

 

 

Aко тази статия ви се струва полезна, следете ни за още и във Фейсбук:  www.facebook.com/Sportuvai.bg

 

Източник: http://www.huffingtonpost.com

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване