България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Бързият метаболизъм вече не е мечта (I част)

Прочитания: 182
08.01.2013 11:01 по статията работи: Марина Митева

Опитвате се да изгорите повече калории в залата, но все не успявате? Ето Ви 6 лесни начина да си побутнете малко метаболизмът (1-3)

Източник: bela.bg

Нека вдигне ръка този, който има бърз метаболизъм. Някой? Истината е, че всички си мислим, че нашият метаболизъм е мнооого бавен и за да го забързаме поне малко - би означавало 2 часа кардио във фитнеса, направо до изтощение. 

 

Но нещата не седят съвсем така. В действителност всички малки решения, които вземате за вашето хранене или тренировките, имат огромно значение да накарат вашата вътрешна "машинка” да заработи правилно.

 

"Метаболизмът не е фиксиран”, казва физиологът Гари Дъч. "Можете положително да го повлиявате всекидневно с избор на правилна диета и спортна активност”, допълва той.

 

Предлагаме няколко простички съвета за това, да накарате вашия метаболизъм да сработи с вашите желания.

 

1. Мислете: "Силно” - буквално

 

Всички знаем, че вдигането на тежести изгражда мускулите. Колкото повече мускули имаме, толкова повече и изгорени калории. Това, което не знаем обаче е, че горенето на калории продължава дълго и след последното повторение на дадено упражнение.

 

В проучване на Южния Илинойски Университет се доказва, че в случайна извадка от трениращи само за 15 минути на ден, всеки изгаря по 100 допълни калории за следващите 3 дена, в които въобще не правят никакви тренировки.

 

"Упражненията за сила причиняват микро травми на вашите мускули”, казва Уейн Уескот, директор на фитнес изследванията към Колежа в Масачузетс. "И след това вашето тяло трябва да възстанови мускулите. А то започва да прави това като изгаря протеини и въглехидратите. Така че, за да усилите изгарянето на мазнините: Три дни в седмицата правете от 1 до 5 серии от сходни упражнения за сила и маса (лицеви опори, клекове и други)”.

 

5690e77b-ea8a-a10c-e33e-fd5f1835b330

 

2. Първо вдигането, после кардиото

 

Основното правило е точно това. Всички, които вдигат тежести в залата поне 20 минути, преди да се качат на велоаргометъра или пътеката за бягане, топят много повече мазнини от тези, които скачат направо да правят кардио. Опитайте и Вие, определено действа.

 

b28575e3-1664-f870-e71d-d791d5fbb071

 

3. Пийте многооо вода

 

За никого не е ново, че пиенето на повече вода е полезно за организма. Но вече според едно проучване в Юта е и доказано. Тези участници, които поемат от 8 до 12 чаши вода на ден, изгарят повече калории в покой, от колкото тези, които пият само 4 (по тази тема очаквайте скоро и нейното оборване - някои учени категорично не вярват в пиенето на повече вода).

Но запомнете вашият чай не е чашата ви с вода? Всяка друга течност, която не е вода, си е просто храна.

 

0794df32-6f06-c9d2-63e0-1c73b8c60f45

Източник: health.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване