България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Петте признака на дехидратация

Прочитания: 186
06.09.2013 13:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Как тялото ви подсказва, че има нужда от вода по време на тренировка

Източник: Thinkstock/Guliver

Много хора са свикнали да пият вода само когато чувстват жажда. Тази тактика е напълно погрешна особено що се отнася до хидратирането по време на тренировка. Ето за кои други сигнали трябва да внимавате по време на спорт. Те ще ви подскажат кога трябва да посегнете към бутилката с вода.

 

 

 

1. Чувствате изтощение

 

Ако умората бързо ви застига, трябва да се замислите дали сте заредили тялото си с достатъчно енергия преди тренировката. Но не само правилната храна може да ви помогне да се справите с този проблем. Водата също възвръща силите ви и разсейва неприятното чувство на изтощение. Пийте достатъчно вода преди и след тренировка, а ако тя е по-дълга, бъдете сигурни, че ще се наложи да отпивате от бутилката и по време на спортното занимание.

 

 

 

2. Получавате схващания 

 

Мускулите ви се схващат най-често, защото до тях не достига достатъчно кислород. Това може да се дължи както на неправилно дишане, така и на недостатъчна хидратация. Водата помага за транспортирането на кислорода до мускулите ви и при липсата на тази течност в тялото ви е твърде вероятно именно мускулите да сигнализират за проблема. За да се справите с него, пийте по 30 мл вода за всеки 10 килограма от вашето тегло около 1-2 часа преди интензивна физическа активност.

 

 

 

3. Чувствате замайване

 

Освен физическата умора един от източниците на дискомфорт по времe на спорт е и замайването. Неприятното усещане, че ви се вие свят, и нуждата да поседнете на пейката, за да накарате предметите около вас да спрат да се движат, също са продиктувани от недостиг на вода. Ако хидратирането не помогне за преодоляването на този проблем, препоръчваме консултация с лекар относно други вероятни причини за тази телесна реакция.

 

 

1023540

 

 

4. Висок пулс

 

Ако сърцето ви препуска тревожно бързо по време на тренировка, една от причините за това може да се окаже дехидратацията. В случай че, консумирането на вода не помогне, може би причината се крие другаде.

 

 

 

5. Не се потите

 

Водата, която приемате преди тренировка, се използва за охлаждане на тялото чрез обилно потене по време на спортуването . Ако то липсва или е необичайно оскъдно, значи в тялото ви няма достатъчно вода, която да бъде използвана за производството на пот. Ако доволно потърквате ръце и си мислите, че сте открили начина да избегнете неприятното подгизване по време на тренировка, не бързайте да се радвате. Въпреки че от естетическа гледна точка потенето предизвиква известен дискомфорт по време на тренировка, то е крайно необходимо на тялото ви, защото ви предпазва от топлинен удар.

 

 

Още съвети от нас ще намерите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване