България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Шаварш Карапетян - Човекът

Прочитания: 451  3
28.11.2012 09:11 по статията работи: Боян Кърпачев

Това е една най-обикновена история. Човешка такава, от реалния живот. Няма да вадим поуките, няма да възхваляваме, няма да преувеличаваме. 1 към 1.

 

Шаварш Карапетян е от Армения, плувец. Състезава се под флага на СССР и по време на кариерата си е подобрил 11 световни рекорда, 17 пъти е бил Световен шампион, 13 кратен Европейски шампион, 7 пъти шампион на СССР.

 

16 Септември 1976 е ден като всеки друг. Шаварш и брат му Камо, също плувец, приключват 20 километровия си пробег около езерото Ереван. Тогава чуват шум и виждат тролейбус който потъва. Тролейбуса претъпкан с хора пада от язовирната стена. 92 човека се озовават 10 метра под вода. Никой от тях не успява да се измъкне.

 

Шаварш се гмурка, чупи прозорец (порязвайки краката си), и започва да вади хора. Работата е разпределена. Шаварш се гмурка и измъква хора на повърхността, а брат му извежда пострадалите на брега. Толкова е тъмно под водата, че при едно от гмурканията той вади една от кожените седалки на тролея. Операцията по спасяването на хора приключва когато припада от умора.

 

20 от извадените от братята Карапетян оцеляват. Други издъхват вече извадени от тролейбуса.

 

Самият Шаварш е 45 дни в безсъзнание в болницата. Там лекуват раните от стъклата, които се възпаляват(в езерото се изливат мръсни води) и двойната пневмония, която получава заради студената вода. Това слага край на спортната му кариера.

 

"Тази седалка все още ме преследва в кошмарите ми. Ако не бях толкова уморен щях да забележа, че не е човек. Някой можеше да бъде спасен" споделя Шаварш пред "Консомолская правда".

 

На 19 февруари 1985 Шаварш случайно минава покрай горяща сграда с хора приклещени вътре. Без да се замисли той влиза и започва да извежда хора. Това му докарва престой в боница заради изгарянията.

 

В момента Шаварш Карапетян живее в Москва, където притежава обувната фабрика "Втори дъх".

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване