Несправедливо шоколадът е смятан за вредна храна, която трябва да се избягва. Разбира се, тези думи не бива да ви карат да консумирате сладкия десерт в невъобразими количества.
Полезната сила на шоколада се крив е черния такъв. Учени от университета в Луизиана, САЩ съобщават, че стомашните бактерии превръщат тъмния шоколад в ефикасни противовъзпалителни съединения, които са от полза за сърцето. Чревните и бифидобактериите освобождават полезни полифенолни съединения. Комбинацията на черен шоколад и плодове от своя страна засилва ферментацията.
"Консумацията на много сладки и мазни храни може да доведе до затлъстяване и диабет от 2-ри тип, но хората трябва да правят разлика между млечния и черния шоколад. Съдържанието на какао в продукта е от най-голямо значение", казва д-р Джон Финли - учен от университета в Луизиана.
Макар шоколадът да е годен да се използва като лекарство, специалнисти предуперждават, че не бива да прекаляваме с консумацията му. Най-добрият начин за сваляне на килограми и добро здраве си остава балансираната диета, богата на плодове и зеленчуци в съчетание с активен начин на живот.