Преди няколко години стана сензация храненето или диетата според кръвната група. Храненето според кръвната група е въведено от д-р Питър Д'Адамо. Според него хората трябва да се хранят с храни, които съответстват на кръвната им група.
Теорията му се базира на идеята, че хората могат да подобрят храносмилането си, да намалят теглото и да са по-здрави като приемат само храни, които са в съответствие с тяхната кръвна група.
Според него причината е в това, че различните кръвни групи в хода на еволюцията не са се появили едновременно. Хората са ловували, след това са се занимавали със земеделие, а след това всичко се смесило. Д'Адамо смята, че хранителните продукти се делят на полезни, неутрални и вредни за човешкия организъм, в зависимост от неговата кръвна група.
Според учените обаче кръвната група няма нищо общо с храносмилането или биохимията на тялото. Тя се регулира по генетичен път.