България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Хайде на пътечката

Прочитания: 124
04.04.2013 15:04 по статията работи: Александра Цанкова

Какво трябва да знаете, когато започвате да тренирате

Източник: http://running.about.com

Изглежда, че почти всеки в днешно време в някакъв момент от живота си е бил на пътечката във фитнеса, опитвайки се да влезе във форма. Забелязали сме също, че самите пътечки са претърпели доста промени – повечето от тях вече имат лесен за употреба LED дисплей, измервач на пулс и програмиране на интензитета на тренировката.


Ако вече сте станали членове на местния фитнес или сте си купили собствена пътечка, препоръчително е да потърсите информация за правилното използване на този уред особено ако сте начинаещ. Всъщност най-добре е, ако имате възможност да си имате една пътечка вкъщи – повечето се разглобяват и са лесни за складиране, не зависите от фитнеси, време и т.н. В случай, че можете да си го позволите, вземете си пътечка, която има възможност за измерване на пулс и LED дисплей, на който можете да проследите времетраенето на тренировката си, изминатите километри и изгорените калории.


Ето две основни упражнения, които трябва да опитате на собствената си пътечка или поне на тази във фитнеса:


1. За първата тренировка винаги отделете 10 минути за загрявка. През това време не позволявайте на сърдечния ритъм да надвиши 60%. След загрявката можете да увеличите интензитета до 80% за около минута и починете за 2 минути. Повторете това 10 пъти в рамките на 30-минутна тренировка.


2. За второто Ви посещение във фитнеса отново загрейте за 10 минути. След това можете да потичате за около 8 секунди и отпочинете за 12 сек. Повторете това колкото успеете да издържите, но не превишавайте 10 минути. Постепенно можете да увеличите тези интервали до 20 минути. Този метод е много ефикасен за сваляне на излишни килограми.

 

09347e59-a432-f8ba-e42e-b3a71c947a03


Ето и 6 отлични упражнения на пътечката, за които обаче е важно да можете да разчитате добре монитора и да следите сърдечния си ритъм. Преди да започнете трябва да изчислите собствения си Максимален сърдечен ритъм – MHR (Maximum Heart Rate). Ако сте на повече от 35 години и сте с наднормено тегло, най-добре първо се консултирайте с лекар. Ако намирате себе си в по-лоша форма от нормалното за възрастта си, тогава прибавете 5 или дори 10 години, когато изчислявате. Формулата е:


МНR = 220 – Вашата възраст


След като изчислите максималния си сърдечен ритъм можете да продължите със следните упражнения:

 

1. Разходка за начинаещи – докато я изпълнявате сърдечният ви ритъм не трябва да превишава 50-60% от МНR. "Разхождайте се" по пътечката по 30 минути на ден – това е идеално начало.


2. Разходка за сваляне на килограми – 60-70% от МНR. Изпълнявайте всеки ден по 45 до 60 минути.


3. Бърза разходка – 70-80% от МНR. Препоръчително е да се прави през ден за колкото можете да издържите – между 2 и 60 минути. През останалите дни продължавайте с "разходките" от точка 1 или 2. Тази тренировка е особено полезна за сърдечното ви здраве.


4. Дълга разходка – 65-75% от МНR. Правете я за 9-12км веднъж в седмицата.


5. Разходка за скорост – 85-90% от МНR за 8 минути, последвана от 55-65% от МНR за 2 минути.


6. Състезателна разходка – 80-90% от МНR за около 25 минути, 2 пъти в седмицата.

 

 

 


Следете ни на: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване