България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Учени откриха областта на мозъка, отговаряща за мотивацията

Прочитания: 211
28.09.2014 10:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Учени от изследователския институт в Сиатъл са открили областта в мозъка, която контролира нашата мотивация. Тяхното изследване показва, че малка област, контролира желанието на мишките да се упражняват. Структурата на тази област е много подобна и при гризачите и при хората. Учените смятат, че същата част от междинния мозък играе ключова роля при мотивацията за упражнения и при хората. 

Освен това учените вярват, че на тази област се дължи и чувството за депресия. Те смятат така, понеже, когато човек е депресиран изгубва всякаква мотивация. Според екипа по-задълбочено проучване ще им помогне да разработят нови методи и лекарства за лекуване на депресивното чувство у хората. 

 

Освен това, те смятат, че би било добре да установят кои видове упражнения стимулират тази област от междинния мозък. Така хората по естествен начин ще повишават мотивацията си. По време на експеримента, екипа наблюдавал две групи мишки, като едната била биологично програмирана да не възприема сигнали от тази част на междинния мозък, отговаряща за мотивацията. След известно време тези мишки показали наднормено тегло и липса на всякаква мотивация. При другата контролна група не се наблюдавали промени. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: http://sciencealert.com.au/
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване