България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Учени измислиха нов начин да забавят стареенето

Прочитания: 115
02.02.2013 14:02 по статията работи: iNews

Еликсирът на младостта може съвсем скоро да се превърне в реалност

Източник: sxc.hu

Генериращите кръв стволови клетки забавят производството си с възрастта и това увеличава стреса в организма, но вкарването на свързан с процеса на стареене ген в тях може да ги "подмлади", оповестиха учени, съобщават колегите ни от inews.bg.

 

Изследването е извършено с мишки. Получените резултати откриват перспективи за разработване на нови терапии срещу настъпващи с възрастта дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Все пак са нужни допълнителни изследвания, за да се установи дали тези резултати са приложими при хората.

 

Авторите на изследването обаче уверяват, че откритието може да доведе до създаване на "молекулярен еликсир на младостта".

 

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли констатирали, че протеинът SIRT3, който принадлежи към протеините сиртуини, за които е известно, че са свързани със стареенето, може да допринесе за обръщането на този естествен процес в обратна посока. Учените изследвали кръвни стволови клетки у мишки, лишени от ген, който е "виновен" за производството на SIRT3.  

 

Установено било, ча за младите мишоци SIRT3 не е от значение, но по-възрастните им събратя, лишени от гена, са с по-малко кръвни стволови клетки и производството на нови кръвни клетки в организма им е затруднено.

 

Това може да е така, защото по-възрастните мишки са по-уязвими към оксидативния стрес и се нуждаят от поддържана от SIRT3 антиоксидантна система, която да му противодейства, поясниха учените. Когато нивата на SIRT3 у по-възрастните мишки се увеличат, кръвните им клетки се "подмладяват" и производството на нови кръвни клетки се увеличава.

 

"Известно е, че сиртуините регулират стареенето, заяви ръководителката на изследването Даница Чън. Резултатите от изследването ни обаче за пръв път показват, че сиртуините могат да обърнат в обратна посока свързания със стареенето процес на дегенериране."

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване