България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Уиндсърф: на ръба между вятъра и водата

Прочитания: 387
01.08.2011 16:08 по статията работи: Мирела Миладинова

Един спорт, който изисква сериозни балансиращи умения, но се отплаща с неподправено усещане за свобода

Източник: inm.com

Знаем ви, не се преструвайте! Обожавате морето, слънцето и да киснете с часове във водата. А ако си падате и леки екстремисти, имаме една много предизвикателна и подчертано лятна идея - да се научите да контролирате вятъра!

Не, това не е свързано със строене на вятърни мелници или пускане на хвърчила, въпреки че второто, според нас, трябва да е задължително занимание за всеки възрастен поне веднъж годишно.

Не, става дума за уиндсърфинг, който е все по-популярен и у нас. И, преди да яхнем вятъра, само ще отбележим, че това си е доста комплексен спорт - натоварва най-вече горната част на тялото (ръцете, раменете, гърба), но и корема, използван като стабилизатор, и особено краката, чрез които тялото балансира върху дъската.

Кратка история

Противно на очакванията ни, уиндсърфингът има древна история, датираща още от времето на ранните южноамерикански цивилизации по течението на река Амазонка. Именно те използвали подвижни мачти върху салове, подобни на дъски.

Съвременната история на спорта започва през 1930 година, когато сърфистът Том Блейк решава, че може да използва вятъра за придвижване, вместо да бута дъската си с ръце. Изобретението, което създава, нарича "ветроходен сърф" - дъска с прикрепени мачта и платно, плюс кормило, което се управлява с крака.

Все пак интересното му изобретение не пожънало успех и след 30 години идеята му била доразвита от калифорнийските сърфисти Джим Дрейк и Хойл Швайцер. Съоръжението им представлява система за свободно плаване с името "бая борд". Те успяват да направят така, че мачтата, гика и платното да се въртят заедно във всички посоки около универсален шарнир.

Малко по-късно, през 70-те години на миналия век демонстрации в Европа го популяризират и тук.

Какво и как?

Дисциплини: В уиндсърфа са основно три – уейв, фристайл и рейс, като за всеки стил е необходима специализирана екипировка.

Екипировка: Най-общо се състои от дъска и платно.

Върху дъската има страпове (налъми), в които уиндсърфиста пъха краката си. Предлагат са различни по големина дъски, в зависимост от теглото и ръста на сърфиста. Изработват се чрез специална ламинатна технология в комбинация от различни материали (карбон, кевлар, дърво, фибро стъкло), които се поставят на листове чрез вакуум.

Препоръчително за начинаещите е да използват големи дъски за повече стабилност. Не си мислете обаче, че това ще ви спаси от многобройните падания във водата. Ако имате съмнения относно плуването си, прибегнете към един допълнителен аксесоар - спасителната жилетка, а в краен случай може да използвате и плувки ;)

Под дъската в задната част (и в средата на учебните варианти) има финка - приспособление, което управлява и стабилизира дъската.

Платната са изработени от здрави и леки материали и условно са с триъгълна форма. За да се сглоби едно платно, то трябва да има мачта (с определена дължина), гик (приспособление за управление на платното) и удължител, който се пъха в мачтата и с негова помощ се опъва платното.

За да запазят телесната си топлина в студените морски води, уиндсърфистите използват неопренови костюми. Разбира се, това важи и за новобранците.

Интересното на този спорт е, че не водата, а вятърът е по-силната стихия. Ако няма вятър, не можеш да се движиш. Не се ли движиш – спираш. Контролирайки платното, контролираш едновременно посоката и скоростта, което ти позволява да отидеш, където поискаш в морето. Точно за тази свобода говорим :)

Без значение дали вече сте професионален сърфист или развълнуван начинаещ, можете да откриете своя идеален вятър и съвършени вълни, като се впуснете в лятното уиндсърф забавление с нас!

Гответе се и за продължението – първия урок по уиндсърфинг.

Алоха! :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване