България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Тайната на теглото

Прочитания: 143
08.07.2014 10:07 по статията работи: Деси Иванова

Причини и фактори, за които да следим и да обръщаме повече внимание.

Източник: Thinkstock/Guliver

Класическата борба: килограмите се трупат с всяка изминала година. И за съжаление, това явление се подкрепя от фактите.

 

"Около 40-годишна възраст средностатистическата жена слага по половин килограм на година", казва Люис Кюлер, изследовател на затлъстяването в университета Питсбърг. Това означава, че до 60-годишна възраст, може да сте качили отгоре 10 килограма. Това засяга важни проблеми като сърдечно-съдовите заболявания, диабета и други. 

 

На пръв поглед, причината е проста аритметика. Ако ядете повече, отколкото всъщност изразходвате, в крайна сметка панталоните ще ви станат тесни. Но има и други фактори, от нивото на хормоните до препълнената ви чиния. 

 

Има големи шансове да започнете да наддавате тегло, поради физиологични промени, както и такива в начина на живот. Неща, които повечето хора едва забелязват. 

 

1327340

Знаейки повече за четирите най-разпространени промени и как те се отразяват на вашето тяло, ще ви помогнете да останете във форма по-дълго време и ще спаси от изхвърляне тези панталони. 

 

1. Губене на мускулна маса

Навлизайки в 30-те, започвате да губите мускулни тъкани и с времето се заместват от мазнини. Като резултат вече не можете да се упражнявате така интензивно, както когато сте били на 20 и имате по-малко мускулна маса, която да изгори снощното похапване. 

 

2. Промяна в хормоните

С течение на десетилетия, женските тела започват да произвеждат по-малко хормони. Специално естроген, който започва да се оттегля от длъжност, когато навършите 40. Това е време на подготовката за менопаузата, а не по време на самата менопауза. Точно в този момент ниската стойност на естроген в тялото е главната причина за наддаване на тегло. 

 

1327341

3. Започвате да ядете повече 

Проучванията показват, че след брака жените започват да наддават по-бързо тегло. Може би се дължи на факта, че си сипват същата порция, като на мъжа. Но независимо дали правите това или не, дали спазвате диети или не, идва момент, в който тялото ви започва да изгаря все по-малко калории. 

 

4. Движите се по-малко

Най-много жените се движат, в ранната си възраст. Проучванията показват, че процента на активност при жените в средна възраст спада двойно. Липсата на движение и ленивост спомагат за наддаването на тегло. 

 

Какво да правим? 

- Вършете повече физически упражнения и натоварвания на мускулната маса

- Яжте здравословно - по малко, но на често

- Избягвайте стреса или се научете да го премахвате

- Не се отпускайте

Източник: realsimple.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване