България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Таекуондо!

Прочитания: 453  2
28.11.2016 11:11 по статията работи: Sportuvai.bg

Силата на краката

Таекуондо е корейско бойно изкуство, зародило се още в древността. Днес това е националният спорт на Южна Корея. В превод наименованието му означава "пътят на крака и ръката", а в по-широк смисъл може да се интерпретира като "техника на удряне с крака и ръце". Макар в името таекуондо да фигурира думата "ръка", на практика то акцентира повече върху различните видове ритници. Обосновка за това е, че ударите с крак имат по-сериозен обхват и по-голяма сила. Освен ударите, бойната техника включва и различни видове блокове, както и захвати и хвърляния (при таекуондо за самоотбрана).

Макар въпросното бойно изкуство да не набляга върху развиването на сила в горната част на тялото, то включва удари с ръце (алтернатива на ударите с крака, използвана за близък бой). За него е необходима комплексна физическа подготговка за развиване на следните атлетически качества: бързина, баланс, координация, издръжливост, гъвкавост мощност и сила в долната част на тялото. Освен физическите тренировки, изучаването на този боен спорт винаги включва и учение за морала на боеца, уравновесяване на духа чрез медитация и упражнения (като чупене на тухли, плочи или парчета лед), които изискват максимална концентрация на енергия за минимално време.

В таекуондо се различават няколко позиции на тялото, няколко вида удари с ръце (които включват лактите, кокалчетата и пръстите) и богато разнообразие от ритници. Тук накратко ще разгледаме изпълнението на три основни удара с крак, които изискват голяма мощност и равновесие.

Преден удар: В първа фаза удрящият крак, свит в коляното се повдига нагоре, малко над нивото на кръста. В следващата стъпка опорното стъпало се изнася настрани, така че да осигури повече стабилност. Следва пълно разгъване на ритащия крак напред и нагоре.Ударът се извършва или с цяло ходило, или с възглавничките - в зависимост от ситуацията.

Макар този вид ритник да се използва по-рядко в спаринг (предимно за отблъскване или блокаж), той може да бъде много мощен. Изпълнението му можете да видите тук.

Страничен удар: За разлика от предния удар и страничния удар със завъртане, този вид ритник се нанася основно с петата. При началната фаза ритащият крак, свит в коляното, се повдига малко над нивото на кръста. При следващата стъпка ритащият крак се изнася встрани, а торсът се накланя хоризонтално на земната повърхност. В последната фаза опорният крак се извърта настрани, а ритащият се разгъва от коляното докрай. 

Страничен удар със завъртане: Той е най-често използваният в спаринг. Нанася се не със стъпалото или част от него, а с горната част на ходилото. От изходна позиция ритащият крак, свит в коляното, се повдига малко над нивото на кръста. След това опорният крак се измества, така че да осигури стабилна основа и цялото тяло се завърта настрани. От странична позиция кракът, нанасящ ритника, се разгъва напълно и нанася удара. 

Надяваме се, че описанието на тези основни удари са ви вдъхновили поне за една малка разгрявка. Дали краката ви притежават Силата? Ако решите да опитате таекуондо, не забравяйте основното правило на този спорт – уважавайте противника и бъдете в хармония със себе си и заобикалящия ви свят...

Източник: Fitwell.bg
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване