България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Полезното действие на куркумата

Прочитания: 236
28.09.2013 11:09 по статията работи: kulinar.bg

Източник: inm.com

Полезните съвети за храненето идват естествено от сайта за вкусни рецепти Kulinar.bg. Днес колегите ще ни запознаят с 12 чудесни употреби на подправката куркума.

 

 

Припомняме, че куркуминът, открит в корена на растението, е съставката, за която изследователските екипи твърдят, че може да пребори доста видове рак.

 

Ако все още не сте открили кулинарни употреби на куркумата или просто не харесвате вкуса й, има други начини, чрез които да я включите във всекидневието си.

 

Включете я в пастата за зъби

 

Странно, но факт. Много хора, които или произвеждат своя собствена паста за зъби въз основата на куркума, или просто поръсват подправката върху купешката, твърдят, че зъбите им стават по-бели.

 

Прибавяйте я към козметиката си

 

Известно е, че жените в Индия прибавят подправката в кремовете за лице и скрабовете за тяло – куркумата придава сияйност на кожата и изравнява тена на лицето.

 

Защо не и в домашния сапун?

 

Няколко чаени лъжички куркума в домашно приготвения сапун, и той ще стане още по-вълшебен.

 

За блестяща коса

 

Комбинацията от зехтин и куркума "убива" пърхута и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде заменен с коково масло или такова от жожоба. Просто смесвате двете съставки и ги втривате в косата, оставяте така 15 минути и отмивате.

 

За временната татуировка

 

Временните рисунки, направени с къна, могат да бъдат още по-интересни, ако прибавите и втори цвят – с помощта на куркума.

 

За навехнатия глезен

 

В традиционната хомеопатия за лекуване на навехнати места се използва паста, приготвена от 1 част сол, 2 части куркурма и малко вода. Тази смес се нанася върху засегнатото място и се увива с парче плат.

 

Компресът се оставя от 20 минути до 1 час, по веднъж на ден. Единственият недостатък е, ако нараненият участък е видим – ще бъде оцветен в жълто!

 

За раздразнения стомах

 

500 мг куркума 4 пъти дневно. Това е.

 

 

Останалите 5, както и подробна информация за куркуминът можете да откриете тук.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Flowin Bulgaria |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване