България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Петанк - що e то?

Прочитания: 1878
22.12.2016 11:12 по статията работи: Александра Цанкова

История, правила и полезна информация

Петанк е игра с топки, възникнала във Франция в началото на 20 век, но спорт, подобен на този се е практикувал още в 8-9 век. Днес петанк е национален спорт на Франция, популярен е в Белгия, Нидерландия и други европейски страни.

 

Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 m и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800g, а диаметърът им е около 70mm.



Петанк се играе индивидуално, по двойки или тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Играта в най-разпространения си вариант цели да се хвърли или изтъркаля топче близо до топчето мишена. И сега малко по-подробни разяснения. 

 

707a2c4d-4441-fccc-7f3b-a90a7800fae8

 

В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището и от него хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет. На ред е винаги този отбор, който в дадения момент е по-далеч от кошонета. Ако единият отбор е хвърлил много близко, то другия може да му удари и изчисти топчето, може да се удари и самия кошонет и тогава се променя цялата ситуация в играта. Това прави петанка толкова интересна и забавна игра.

 

Когато и двата отбора хвърлят топките си, започват да се броят точките (най-много 6 точки на хвърляне). Точки печели този отбор, чиято топка е по-близко до кошонета. Той печели толкова точки, колкото топки има по-близко до кошонета от най-близката до него топка на противника. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.

 

b290f0ea-d812-1e1a-576a-d05a032e401f

 

Има и индивидуални турнири за "избивачи", където от разстояние 6, 7 ,8 и 9 m се целят топки при наличието на различни препятствия. Това е най-атрактивната дисциплина.

 

От 1959г. се провеждат Световни първенства по петанк като Франция е водач в класирането през годините. В България петанк се играе от 2000 година, а на Световното първенство през 2005 година в Брюксел дебютира и нашата страна. Ако искате да се запознаете по-подробно с този спорт и сте ентусиазирани да го практикувате, ето малко полезна информация.

 

 

Разберетe какво се случва и на нашата Фейсбук страница: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване