България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

От друга гледна точка

Прочитания: 144
29.03.2013 17:03 по статията работи: Александра Цанкова

Уникалната природа на скалното катерене

Разновидност на скалното катерене е това, практикувано по отвесните скали над морския бряг - несъмнено екстремно и вдъхновяващо преживяване. Катеренето над морския хоризонт се прави по време на прилив и то не безцелно. Покаченото ниво на водата предпазва от по-тежки наранявания в скучай на падане.

 


Въпреки, че се разглежда като нов спорт, скалното катерене в близост до воден басейн съществува от 1960 година, а за негова родина се смята Южна Англия. Същинското развитие на стила започва през 90-те години на миналия век и днес може да се похвали с редица последователи. Този вид катерене е най-практикуван по бреговете на Дорсет и Девън (Южна Англия), разпространен в крайбрежните части на Ирландия, Сардиния, Майорка, Гърция.  Маршрутите варират от 5 до 15 метра височина и са достойно предизвикателство за търсачите на силни усещания.

 


У нас морското скалното катерене започва да се популяризира все по-усилено. Тюленово и Камен бряг са най-подходящите и приветливи по родното ни Черноморие. Тези места са предизивикателство дори за професионални катерачи, което засилва желанието на  на приключенци от цял свят да посетят страната ни.



Скалното катерене е спорт с традиции, превръщащ се в страст за всеки, който искрено му се отдаде. Освен солидна доза адреналин и уникални емоции, този спорт създава приятелства и показва живота от различна гледна точка.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване