България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Нови хранителни правила за следване

Прочитания: 122
09.12.2013 17:12 по статията работи: Стефан Крекманов

Може би не знаете, че пропускате жизненоважни хранителни съставки. Ето как да ги набавите.

Сигурно сте чували стандартните хранителни съвети, като "придържайте се към плодовете и зеленчуците" или "не забравяйте пълнозърнестите храни". Но какво ще си помислите, ако ви кажем, че пропускате още много полезни съставки, дори да следвате съветите.

За да извлечете максимума от своята храна, имате нужда от фитонутриенти - здравословни растителни съединения, които се борят с рака, ниско кръвно налягане, холестерол.

 

1. Търсете тъмни цветове

Съсредоточете се върху сини храни като боровинки или сини картофи, черни като къпини или касис, червени като боровинки или чушки, лилави като грозде. Всички те съдържат антоцианин, който е също толкова полезен, колкото която и да е друга растителна съставка.

 

2. Спрете да белите морковите

Полезните съставки в морковените обелки са равни на тези в обелен морков. Затова измийте мръсотията и се насладете.

 

3. Прегърнете горчивината.

Някои хора имат навика да пропускат горчивите храни, което значи, че пропускат много полезни за здравето неща. Глухарчето например има два пъти повече калций и осем пъти повече антиоксиданти от спанака. Ако това е твърде горчиво за вас, започнете по-леко, добавяйки горчива червена маруля или цикория към обикновена салата.

 

4. Бъдете груби, когато берете зеленчуците

Често се забравя, че растенията са все още живи, когато се берат. Например когато изтръгвате маруля, тя ще си помисли, че я яде враг. Така тя произвежда четири пъти повече богати на антиоксиданти субстанции от обикновеното, за да се защити. Да възползвате се от уплашена маруля!

 

5. Направете списък "изяж първо мен"

Някой храни губят полезното в себе си по-бързо от други. Броколи, череши и къдраво зеле е добре да се ядат в рамките на 1-2 дена. Докато картофите, лукът или ябълките могат да изчакат малко повече.

 

6. Оставете чесъна да почива

Не хвърляйте цели скилидки чесън в горещото олио. Вместо това го накълцайте и оставете настрани за десетина минутки. Кълцането задейства химическа реакция, позволяваща на ензим да произвежда здравословни съединения. Тези съединения намаляват риска от ракови заболявания и сърдечни проблеми. 

Източник: www.menshealth.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване