През целия живот човешкото тяло е подложено на втвърдяване. Този процес засяга гъвкавостта на кръвоносните съдове, на мускулите и всички части, осъществяващи движения. Втвърдяването сгъстява кръвта и задръства капилярните съдове, циркулацията на течности значително се забавя и накрая настъпва смърт на цялата система. Процесът на втвърдяване може да бъде забавен, чрез:
Пиене на подходящи течности (дестилирана вода).
Грижливо избягваме на храните, които съдържат много земна материя (пепел).
Подпомагане изхвърлянето на непотребните вещества (чрез къпане и редовно отделяне).
От чисто физическа гледна точка човешкото тяло може да се разглежда като химична пещ, а храната като гориво за нея. Колкото повече се упражнява тялото, толкова повече гориво се изисква. За да получим възможно най-голямо количество сили от нашата храна е необходимо да обръщаме голямо внимание на калоричността й, защото от калориите добиваме необходимата ни енергия.
Въпросът с диетите е напълно индивидуален. Тук не могат да се дават никакви фиксирани правила. Единственото, което може да се направи, е да сме информирани за хранителната стойност на ядливите части на храните и да знаем какво е общото влияние на всеки отделен химичен елемент (или съединение), като се даде възможност на всеки да изработи свой собствен метод. Не трябва да допускаме външността на даден човек да влияе върху преценката ни за здравословното му състояние. Червените бузи могат да са признак за здраве при някого и на болест – при друг. Разбира се ще е необходим известен труд, докато установим коя е най-полезната за нас храна, но наградата за това ще бъде трайно здраве и дълголетие.
В следващия материал ще разгледаме същността на процеса на втвърдяване на човешкия организъм.