България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

На детска градина с колело

Прочитания: 484  3
11.03.2013 09:03 по статията работи: Боян Кърпачев

Как водите детето/децата си до училище или до детската градина? С кола? Пеша? С велосипед? Отговорът е ясен. И знам, че сме на светлинни години от достигане на минималното количество условия за постигане на това, но все пак ще зачекна темата за извозването на малчуганите до тяхната дестинация по един малко по-екологичен начин.

 

Ще започна с негативите, защото те не са малко, а когато става въпрос за опазването на следващото поколение, на тях се обръща особено голямо внимание.

 

Условия липсват. Велоалеите се броят на пръсти, и имам предвид истинските велоалеи, а не онези маркирани с жълто тротоари, за които се борят едновременно велосипедисти, пешеходци и паркиращи автомобили. Не всеки може да си позволи да живее близо до някоя удобна за колело локация, а камо ли да концентрира всичките си интереси около дадена (защото те не са свързани една с друга) велоалея.

 

Толерантност никаква. Не стига, че и пътищата за шофьорите за нищо не ги бива, те продължават да си държат на тях (въпреки, че както споменахме и условия за каране на колело няма) и да си господстват по невъобразим начин. Ами пуснете г-н шофьор първо велосипедиста да влезе в дупката, па после и вие ще минете по нея, тя няма да избяга.

 

И въпреки негативите, бих препоръчал зеленият начин за придвижване, а именно с колело. Затова започвам с позитивите.

 

Колелото възпитава. Децата са като гъби, попиват всичко. Когато им покажем отговорна позиция относно природата и здравето си, те ще я приемат за своя. Ако детето не може да кара колелото си само, то съществуват много начини да бъде превозено - допълнителна детска седалка, ремарке за деца, дори съществуват приставки, които ангажират малчуганът да върти педалите, наравно с родителя.

 

Друг бонус е времето прекарано заедно. Разходката до училище или детската градина, или закарването с колело ще ви осигури значително повече време, отколкото ако отидете до там с кола. Прекарайте го в разговор.

 

На открито. Всяка минута прекарана на чист въздух е от полза, предвид постоянно увеличаващото се време, прекарано в затворени помещения. Детето и без това ще седи почти цял ден между 4 стени, защо да не го поодуха вятърът до и от там.

 

Ефект на скачените съдове. Колкото повече родители качат себе си и децата си на велосипед, толкова по-малко коли ще има по улиците, което означава, че ще дишаме все по-чист въздух.

 

Цената на горивото. Качете се веднъж на колело и ще видидте колко нама да ви интересува промяната на цената на горивата. Толкова пари ще спестите, че да можете да си купите нова кола ;)

 

И ако все още не се чувствате инспирирани, вземете пример от Емили Финч от Портланд, Орегон, която кара всеки ден едновременно и 6-те си деца до училище на импровизираното си "супер колело".

 

0b99eca3-8f24-e8cb-f287-287c05bb3ee4

 

А Sportuvai.bg може да последвате и на facebook.com/Sportuvai.bg.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване