България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Мобилните телефони увреждат спермата

Прочитания: 192
11.07.2014 17:07 по статията работи: Деси Иванова

Държането на мобилният телефон в джоба на панталоните, може да помага за бързо отговаряне на повикванията, но новите изследвания показват някои вредни последици за здравето на хората. Особено за желаещите да бъдат бащи. 

 

Проучване, публикувано в Journal Enviromental Internationl, показва че мъжете, които държат телефоните си в джобовете, увреждат своята сперма. 

1333796

За да се сдобият с тези констатации, изследователи провели систематичен преглед на 10 проучвания, в които са включени 1492 мъже. Качеството на спермата се е измервало въз основа на три различни показателя: мотилитета (способността да се движи правилно към яйцеклетката), жизненоспособност (количеството на живи сперматозоиди в дадена проба) и концентрацията (количеството сперматозоиди на единица сперма). 

 

Изследователите са установили, че контролната група мъже са имали 50 до 80 % от сперматозоиди с нормално движение. Въпреки това, тази средна стойност се понижава с 8 на 100 за мъжете, които са били изложени на въздействието на мобилни телефони. Подобно отношение се наблюдава и в жизненоспособността на сперматозоидите. 

 

Това е възможно, поради радио-честотната електромагнитна радиация, излъчвана от мобилните телефони.

 
"Проучването еднозначно показва, че носенето на мобилни телефони в джобовете понижава мъжката плодовитост и се отразява силно на качеството на спермата", казва д-р Фиона Матюс. "Това е изключително важно за мъжете, които са в границата на безплодие." Учените силно се надяват да се проведе изследване на цялото население, за да се концентрират върху наболяващият проблем.



 Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.foxnews.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване