България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Лято 2011: спасители ще има

Прочитания: 206
08.06.2011 17:06 по статията работи: Петя Дикова

На Седмицата на водното спасяване стана ясно още, че около 80% от българите не умеят да плуват

Източник: Булфото

Сигурността на летовниците по плажовете на българското Черноморие тази година е осигурена, увери председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров днес при официалното откриване на Седмицата на водното спасяване, която стартира на 6 юни.

Очакват се около 1 милион посетители в родните курорти през топлия сезон. За съжаление, повечето българи не могат да плуват и нямат култура на поведение във водата. Едва около 20-22% от нас могат да се задържат над водната повърхност, докато в Германия, например, тази цифра достига до 90%.

Григоров сподели още тревожния факт, че едва 10-15% от спасителите, обучени от БЧК, остават в България. Останалите предпочитат да работят в чужбина заради по-добрите условия и заплащане.

Въпреки това обаче квалифицирани кадри има - до момента са обучени почти 500 спасители за плувни басейни и водни паркове и 144 за открити водни площи и море.

Заради големия брой нещастни случаи от БЧК смятат, че трябва да се въведе задължителното обучение по плуване за децата в училище. Тази мярка, по думите на Христо Григоров, ще помогне за раздвижването на малчуганите, сред които затлъстяването, поради липсата на движение и игри, е много високо.

Председателят на Националната комисия по водно спасяване Стоян Андонов пък обясни къде могат да плуват столичани – отделните плувни басейни се проверяват от комисия към всеки район, в който има басейн. Следят се качеството на водата, дали има медицински екип и спасител, дали е чисто, има ли опасни предмети по дъното и куп други изисквания, за да може един плувен басейн да е безопасен.

Той каза още, че в страната има едва 61 плажа, които се стопанисват от концесионери – т.е., трябва да имат спасител и медицински екип. Но по нашето Черноморие плажовете общо са 209, което означава, че почти една трета от ивицата ни е неохраняема и потенциално опасна, уточни още Андонов.

В София откритите басейни работят официално от 3 юни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване