Един от най-вкусните плодове, лично според нас, са черешите. Вкус на детство, мирис на лято и весели спомени... Тези плодове носят истинска наслада за сетивата! Най-хубавото тук е, че осен сантиментални причини да ги хапваме, можем да си намерим още десетки от здравословна гледна точка.
Преди време черешите са наричани "птичи вишни", защото хората са забелязали, че пернатите обичат да си ги хапват. Освен че се усвояват много добре от организма, тези плодове са препоръчителни за консумация, защото:
Черешите са богати на витамини - А, С, както и всички от група В. Освен това съдържат желязо, магнезий, фосфор, калий. Консумацията им подобрява метаболизма, мозъчната дейност и регулира апетита.
Биологично активните вещества кумарини и оксикумарини нормализират съсирването на кръвта. Подобряват имунната система.
Тъмночервените сортове череши са богати на антоцианини, които укрепват стените на кръвоносните съдове.
Препоръчват се при анемия, поради богатото си съдържание на желязо.
Салициловата киселина в черешите има обезболяващ ефект, което ги прави подходящи за хора с артрит, ревматизъм, подагра.
Черешките съдържат и много целулоза, което благоприятства подобряване функциите на отделителната система.
Горещ компот от череши (без захар) помага при кашлица.
Подобряват работата на бъбреците.
Чврешите са богати на фруктоза, която се разгражда в кръвта постепенно. Затова тези плодове не действат агресивно на задстомашната жлеза.