България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Кърлингът - спорт за всички

Прочитания: 1506
20.02.2014 17:02 по статията работи: Стефан Крекманов

Що е това кърлинг и има ли почва у нас?

Източник: foter.com

Със сигурност, ако поне малко следите Олимпиадата, сте забелязали един доста странен и може би неразбираем спорт. Със сигурност става дума за кърлинга. Доста скучен за някои хора, този спорт има много предимства пред други спортове. Ако не се сещате, прочетете малко по-надолу, за да се подсетите.

 

Правила 

 

1199181


Със сигурност, трябва да уточним правилата. Няма да е от съвсем научна гледна точка. На когото му се стори интересно, може да си ги прочете в детайли. И така, кърлингът се играе на специално ледено поле (за по-правилно – леден коридор). То е с дължина около 45 метра. В двата края на този леден коридор има кръгове, приличащи на мишена. Играе се от два отбора по четири човека, които се стремят да постават своите камъни възможно най-близо до средата на единия кръг чрез пързаляне по леда. Играта има 10 части, наречени "ендове". Във всеки "енд" един играч разполага с два камъка, като играчите от двата отбора се редуват с пускането им. Докато един играч пуска своя камък, други двама се движат успоредно с камъка и с помощта на "метлички" почистват леда пред него. По този начин, ако има нужда, се увеличава скоростта на камъка и се насочва в правилната посока. Четвъртият стои от другата страна на коридора и дава указания. Играта е на точки и отборът с повече точки след края на 10-те "енда" печели.

 

История

 

1199178

 

 

Смята се, че кърлингът се е зародил през 16 век в Шотландия. Първото писмено сведение за състезание по кърлинг датира от 1541 година и е от архивите на абатство "Пейзли". На дъното на пресушеното езеро "Понд" в Шотландия, са намерени два камъка за кърлинг, на които е гравирано 1511 и 1551. Шотландия е била благоприятно място за този спорт, поради студените зими, формиращи солидна ледена покривка на водните площи. В началото играчите не са имали никакъв контрол върху камъните и са разчитали на късмета, за разлика от днешната игра, в която се тренират умения и стратегии. Официално този спорт е олимпийската дисциплина от 1998 година, но първото му появяване на Зимни олимпийски игри е през 1924 година.

 

Предимствата

 

Кърлингът е спорт, който не изисква особено много, за да се практикува непрофесионално. Разбира се, тъй като е зимен спорт, е нужен лед, няколко камъка и няколко приятели с чувство за хумор. Що се отнася до професионалното му практикуване, много важно е, че няма възрастово ограничение. Спортът не изисква големи физически усилия, а по-скоро умствени такива. Една игра на кърлинг продължава около 2 часа, което е предпоставка за емоции. 

 

1199180

 

Има ли място в България за този спорт

 

В България съществува "Български кърлинг съюз". За съжаление, единствената база за кърлинг в България се намира в село Якимово (Монтана). Там се провеждат състезанията от календара на съюза, както и тренировките на националните отбори. 

 

Кърлингът не е спорт за всеки ден, но е спорт, който може да практикувате цял живот.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Flowin Bulgaria |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване