Доста деитолози отписват картофите от правилното хранене и ги нареждат до хляба, захарта и съдържащите глутен продукти. Според нас обаче единствената причина за това са пържените картофки, които макар и много вкусни, са много вредни. От обикновения картоф няма защо да се страхувате ;)
Всъщност, ако бъде комбиниран с правилната храна, картофът е идеален за диета, особено през зимните месеци.
"Един средноголям картоф съдържа около 79% вода, 10 различни витамина и минерали, четири грама фибри и четири грама протеин", обяснява д-р Райън Андрюс, специалист диетолог - "Всъщност, може да се хранете само с картофи и най-основните ви протеинови нужди ще бъдат задоволени."
Факт е обаче, че картофите имат висок гликемичен индекс, а той от своя страна води до промени в нивото на кръвната захар и инсулинови кризи. Това обаче би се случило, ако консумирате единствено и само картофи, дълго време.
Ако комбинирате картофа със зеленчуци или с месо (и двете имат изключително нисък гликемичен индекс), те ще стабилизиран индекса и това ще предотврати евентуални бъдещи проблеми.
Освен това, картофите засищат. Много. И през зимните месеци, когато тялото ни все по-често си иска висококалорична храна, нашият приятел, картофът, ще ни спаси.
Но ако спазвате три основни правила:
1. Без игрички. Никакви пържени картофи. Варен или печен може. Ако е пържен, един картоф ще ви докара 400 калории на хранене. Ако е печен - 160. Направете си сметката.
2. Някои го предпочитат горещо. Когато е топъл, молекулите на картофа се разширяват и това улеснява много храносимателната ни система. Това се отнася в еднаква степен за повечето готвени неща. Така че, за предпочитане са топли картофи.
3. Изберете натуралното. Картофените плантации в днешно време са направени така, че да задоволяват все по-големи нужди. Това означава и сериозна доза пестициди, един от които е гликоалкалоида, който е токсичен. Затова, по-добре по-скъпи или ако може "от на баба". Ако си купите картофи от магазина и те имат леко зеленикав отенък - право в коша за боклук.
Отделяме по 1/10 от времето си, за да поддържаме Фейсбук страницата, така че да ви е още по-лесно да достигате до готините ни статии. Затова, ако не се я харесали все още, ще се радваме да го направите :) Харесайте я тук, тук и тук!