България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как стоенето в седнало положение влияе на здравето

Прочитания: 335
20.11.2013 09:11 по статията работи: Елена Стайкова

Източник: medicalbillingandcoding.org

Повечето хора днес прекарват голяма част от времето си седнали. Въпреки че улесняват живота ни, компютрите и работата с тях наистина вредят на здравето ни. Накратко казано – стоенето в седнало положение убива. Освен че увеличава риска от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, седенето продължително време има и други негативни ефекти върху здравето.

 

 

Ако погледнем назад, през цялата си история хората са вършели работата си, стоейки прави. С изобретяването на телевизора, компютъра и работата на бюро прекарваме повече време седнали откогато и да било – 9.3 часа на ден. Дори повече от времето, което прекарваме в сън (7.7 часа). Телата ни обаче не са създадени, за да стоят седнали, и това започва да ни се отразява.

 

 

Дори да спортува, ако човек прекарва повече от 6 часа на ден седнал, здравето му е сериозно застрашено. Седенето не изгаря никаква енергия, напротив - причинява затлъстяване.

 

 

В момента, в който седнете:

  • кръвооросяването на долните крайници намалява

  • изгарянето на калории спада до 1 калория на минута

  • ензимите, които подпомагат изгарянето на мазнини, намаляват с 50%

 

Два часа по-късно:

  • добрият холестерол спада с 20%

 

24 часа по-късно:

  • действието на инсулина намалява с 20% и се увеличава рискът от развитие на диабет

 

 

Хората, които работят в седнало положение, имат два пъти повече сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с тези, които работят изправени.

 

 

Как да се измъкнеш жив от стола си

Използвайте всяка възможност да станете от стола си и да се раздвижите. Физическата активност поне 30 минути на ден е задължителна.

 

Запомнете: човешкото тяло не е създадено да стои седнало продължително време. В миналото, когато хората са извършвали повече физическа дейност, затлъстяването дори не е съществувало.

 

 

Ето и цифрите от статистиката:

 

Седенето повишава риска за смърт до 40%

1111348

 

Седенето повече от 6 часа на ден увеличава с 40% възможността да умрете в рамките на 15 години в сравнение с някой, който седи по-малко от 3 часа. Дори да правите упражнения.

 

 

Седенето ни прави дебели

 

1111351

 

 

Хората с наднормено тегло седят средно на ден по 2,5 часа повече от слабите хора. Всеки трети американец е дебел. В рамките на 20 години времето в седнало положение се е увеличило с 8%, а хората с наднормено тегло са станали два пъти повече.

 

 

 

Как тялото реагира на седенето

 

1111349

 

 

Електрическите нервни сигнали от нервите към краката се изключват.

Намалява се горенето на калории.

Ензимите, разграждащи мазнините намаляват с до 90%.

След 2 часа "добрият" холестерол пада с 20%.

 

 

 

Как да станем от стола

 

1111350

 

8-те часа на стола на работа са само част от проблема. Седенето извън работно време носи също сериозни проблеми. затова трябва да се използва всяка възможност да се стане от стола.

 

 

Станете от дивана

 

1111341

 

Хората прекарват средно по 3 часа на ден в седене пред телевизора, извън работното си време, което също може да бъде прекарано в седнало положение.

 

 

1111340

 

Седенето под ъгъл от 1350 намалява усилията в гърба в сравнение с наведената напред позиция.

 

 

1111343

 

 

 

Човешките тела просто не са устроени за дълго седене на едно място. Преди време, когато хората са работели предимно на полето и по заводи, затлъстялостта просто не е съществувала. И тъй като няма как да се върнем назад във времето, то трябва да вземем сега адекватните мерки за борба с съвременните заплахи за здравето. И просто да станем.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване