Човек изхвърля доста големи количества храна, без да се замисля. Да, не всяка храна съвпада с индивидуалния вкус на различния индивид, но във всеки хранителен продукт има нещо полезно. Какво да кажем за плодовете и зеленчуците, които са най-полезни. Понякога изхвърляме такива неща от тях, без да се замислим колко ценни са всъщност.
Ябълкова кора
Антиоксидантът, наречен кверцетин, се съдържа в нея. Той е мощно противовъзпалително средство. Полезен е както за мозъка, така и за белите дробове. Също така, в кората на ябълката се съдържат повече фибри и витамини, отколкото в самата ябълка.
Портокалова кора
Според изследване от 2004 година, в кората на портокала се съдържа вещество, което намалява холестерола повече от всяко лекарство. Други вещества пък, са полезни против сърдечни болести и възпаления. Консумацията е съвсем лесна. Не е нужно да гризете самата кора. Просто я настържете, за да овкусите любимото си ястие.
Кора на диня
В любимият ни през лятото плод се съдържа аминокиселината Л-цитрулин. Тя подобрява спортните постижения на атлетите и е полезна при мускулни болки. Освен това се смята, че Л-цитрулинът премахва азот от кръвта.
Картофена кожичка
В месестата си част картофът също има какво да предложи, но кожата му съдържа много повече фибри. Картофът съдържа много витамини от група В и С, желязо, калций и калий. Това не означава да си поръчвате картофени кожички в бара. Напротив, придържаме се към печените картофки, но задължително с кожички.
Тиквени семки
Следващият път, когато чоплите тиквени семки, заделяйте люспите. Половин чаша от тях съдържа повече от дневния препоръчителен прием на магнезий, чиито ниски нива водят до сърдечни проблеми, остеопороза и главоболие. Семките са богати на желязо, протеини, както и на растителни съединения, наречени фитостероли, които са доказали, че намаляват лошия холестерол.