България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да изберем спортен сутиен и как да го запазим по-дълго

Прочитания: 559  6
07.01.2013 10:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Знаете ли, че осем от десет жени носят грешния размер спортен сутиен?

Oсем от десет жени носят неподходящ за тях спортен сутиен, категорична е Хедър Цвиткович, продуктов мениджър в "Moving Comfort", една от най-големите компании за производство на фитнес дрехи и най-сериозният играч на пазара със спортни сутиени. Според нея, неприятната статистика е вследствие на факта, че не само размерът има значение, но и типът продукт.

 

По принцип не подхождаме с доверие, когато продуктови мениджъри в подобни компании ни съветват как да си избираме техните продукти, но насоките на г-жа Цвиткович са доста логични и е хубаво да се съобразявате с тях.

 

Първо, видът сутиен се определя от спорта, с който сте се захванали.

 

Така например, пристягащите сутиени придържат гърдите плътно до гръдния кош и ограничават движението им. Те са подходящи обаче за дами с по-малки гърди (А и B) и спортове, при които движението им е ограничено - като плуване.

 

За дами със средно голям бюст (C и D) и спортове, в които има повече движение, се препоръчват сутиени, които комбнират притискащ и фиксиращ ефект. 

 

А за жените с големи гърди (D и Е) са подходящи повдигащите и разграничаващи сутиени - особено при практикуване на спортове като тичане или скачане.

 

Друго важно условие е и усещането за свобода при дишане: "Придържащата му лента трябва да прилепва плътно по тялото, но трябва да можете и да си поемете дълбоко дъх, без да ви е неудобно."

 

Ето и още няколо неща, с които да се съобразите при избора си на спортен сутиен:

 

1. Презрамките - за предпочитане е да са по-широки, с цел да се разпределя по-добре тежестта по рамото (макар че те не оказват основната придържаща сила). Също така е важно да не се разтягат лесно - все пак подскачането не е особено приятно.

 

2. Банели - тук не става дума за повдигащи подплънки а за пластмасови или метални пластини, които се намират в дъното на чашките. Те обикновено са еластични, за да следват движенията на тялото. Когато ги има, помагат за по-доброто поддържане на бюста и по-добрата форма на сутиена.

 

3. Материята - избягвайте сутиени, които са направени изцяло от памук. Всеизвестно е, че памукът задържа влагата. Материи като Coolmax и Drifit са разработени с цел да изкарват влагата на повърхността, без да я абсорбират.

 

Как да удължите живота на спортния си сутиен

 

Повечето продукти имат живот между 6 и 12 месеца. За да удължите този период, трябва да спазвате няколко прости правила:

 

1. Перете го на ръка и го оставете да изсъхне на въздух;

2. Избягвайте използването на омекотители;

3. Ако все пак го пуснете в пералня, сложете го закопчан, в противен случай имa по-голям шанс да се разтегли.

 

Как да разберете, че сутиенът ви е сдал багажа :)

 

1. Усещате, че ви е голям или отпуснат;

2. Вертикалното движение на бюста ви се е увеличило;

3. Платът е започнал да се бримчи;

4. Не можете да прочете какво пише на етикета.

 

 

 


За още любопитниновини и съвети от света на спорта (и не само), следете ни и във Фейсбук: www.facebook.com/Sportuvai.bg


Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване