България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Историята на една настинка – 3

Прочитания: 256  3
29.12.2010 15:12 по статията работи: Красимира Динева

Още няколко интересни факти за различните й прояви

Тя е коварна, връхлита неочаквано и обърква всички хубави планове и намерения за вечерта, ваканцията или сватбената церемония.

Наричат я настинка и често я бъркат с грип. Какво (не)знаем за нея обаче?

Магически отвари

Да, вярно е – и чаят, и топлата супа притежават силата ако не да ви излекуват, то поне да подобрят значително състоянието ви, в случай, че сте настинали.

Според изследване, публикувано в британски здравен вестник, редовният прием на топли течности може незабвано да облекчи някои от най-неприятните симптоми на настинката като кашлицата, хремата, болката в гърлото и умората.

Изследователи сравнили топли и умерено студени напитки. Оказало се, че първите имат облекчаващо и ободряващо действие.

Ето ви още една магическа отвара: чаша билков чай, с резенче лимон и пчелен мед.


200 за един живот – стигат!

Ескперти изчислили, че до 75 годишния си рожден ден човек преживява около 200 настинки, което прави близо 2 години от живота му. Не е малко време, прекарано в шмъркане и кашляне, нали?

За щастие, с напредването на възрастта съществува все по-малък риск от простуда. Това се дължи на факта, че като възрастни изграждате имунитет срещу повечето циркулиращи в средата вируси.

Това не означава, че не може да се появи нов. Нещо повече: той би бил много по-опасен при възрастните хора и особено ако засегне горните дихателни пътища.

Не толкова заразно зло

Чували сте, че е достатъчно да се здрависате с някого, станал жертва на настинка, за да започнате да кашляте... Но не е вярно.

Наскоро учени от университета в Кардиф опровергаха горното твърдение с безкрайно лесен експеримент.

Те поставили болни и здрави хора в една стая. Оказало се почти невъзможно ифекцията да се пренесе от един човек на друг. Всъщност, на вируса са му нужни почти идеални условия, за да ви порази.

"Настинките не са толкова заразни, както сме свикнали да се самозаблуждаваме. Повечето от тях хващаме от децата си или от партньора, при много пряк и дълбок контакт с последните", обясняват експерти.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване