България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Зимна депресия - Бягам от теб!

Прочитания: 152
02.01.2013 09:01 по статията работи: Марина Митева

5 ефективни начина да избягате от депресията

Източник: lekuva.net

Зимата е красив сезон, но носи една голяма опасност. Всички се затваряме на топличко и не си показваме нослетата навън. Това освен, че води до промяна на стрелката на кантара, и то – нагоре, понижава и настроението ни до минимум. А при някои хора води дори до изпадане в депресии. А това е лошо, много лошо!

 

За да не стигате до там, или ако вече сте стигнали - да се измъкнете – ще ви предложим няколко алтернативни решения.

 

1.      1.  Разхождайте се повече

 

Разходките в планината са всеизвестни с това, че зареждат с положителна енергия и тялото, и духа. А за всички софиянци Витоша е толкова близко, не я пренебрегвайте особено в почивните дни. Но, разбира се, не е задължително разходката да бъде сред природата – все пак зима е. Доста е студено. За да се разсеете от налегналите ви грижи – просто излезте навън. Вижте хората. Не всички са навъсени и сиви. Усмихнете се на някой непознат, помогнете на дете да пресече  улицата, разходете се в парка. Толкова много неща за правене. Светът е голям, има какво да се види и прави – дори и да сте сами.

 

2.       2. Заминете на екскурзия извън града

 

Екскурзията е една много добра алтернатива да смените не само обстановката, а и самото си настроение. Отидете там където скоро не сте били или пък никога не сте ходили. Ако нямате кола, моля, влакът чака на гарата. Това може да е вашето ново забавление. С книга в ръка и чаша чай, за секунди ще стигнете до желаната дестинация. След това ще се поразходите и запознаете с особеностите на мястото. Може да пренощувате дори там – това би било чудесно ново нещо за успокоение на нервната ви система. Бъдете смели и просто тръгнете.

 

3.      3.  Намерете си ново хоби

 

Да оправяте старата кола в гаража ви е писнало? Да експериментирате в кухнята – вече e досадно. Готово – намерете нещо ново, което ще ви доставя удоволствие. За дамите – преаранжирайте хола. Бъдете дръзки - сменете местата на мебелите, порисувайте върху тапетите, купете нов лампион. Внимавайте само при местенето, задължително викнете на помощ съпруга (ако няма такъв и съседа ще свърши работа). А за господата – зарадете се с нови инструменти. А защо да не започнете да изработвате фигурки от дърво. Почити всяко малко момче е било вещо в боравенето с малко щвейцарско ножче – покажете уменията си пак – на самите вас. Може и да ви хареса.

 

4.       4. Смяна на спорта

 

Ако пък хобито ви е спорта и нищо друго, но толкова вече ви е втръснал фитнеса, че чак нямате желание да ходите - решението е просто – сменете го. Зимата не е особено подходяща за бягане, но по парковете не е особено заледено. Защо да не пробвате със сутрешен крос? Ако и това не ви допада, басейните на закрито са прекрасна алтернатива за поддържане на форма през зимата и изграждане на нови социални контакти. Ако не можете и да плувате – тогава заложете на някое аеробик занимание в зала. Хубаво е да не сте затворени вкъщи и да се ограничите до тренировка пред лаптопа. Вървете в зала сред хора. Ще помогне да не мислите толкова много.

 

5.       5. Приятели, приятели – добри

 

Ако нищо от горните не мислете, че ще помогне да излезете от сивото си настроение, тогава просто вдигнете телефона и се съберете с приятели. Един купон ще ви се отрази със сигурност добре.

 

За нас най-важното нещо е вие да сте здрави и усмихнати. Ако сте в мрачно настроение през цялата зима, значи нещо не е наред. А щом не е – тогава го оправете. За вас самите!

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване