България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо си го причиняваме това?

Прочитания: 173
22.12.2012 10:12 по статията работи: Боян Кърпачев

Светът от ден на ден става все по-удобеен за живеене. Факт. Аз обаче ще поровя из негативите на научно-техническата революция.

 

Всички факти изнесени в тази статия са пречупени през моята гледна точка и не държа да се съгласявате с мен.

 

Градски транспорт. Ясно си спомням в детството си висенето по спирки и чакането на автобус, който може и да не мине. И не само това. Спирката си беше на едни стабилни 10 минути път пеш. Сега: има спирки на всяка крачка и си вадиш телефона и проверяваш разписанието на момента. Или пък влаковете. Дали не съм ги гледал през големите очи на дете, но имам спомени, че всеки път съм брал голям студ при използването им през зимата. Това предполага повече зъзнене и по-тежки куфари. Дали не сме спортували, а? Сега влаковете са топли, май. Ако не са, съвсем спокойно може да поговориш с кондуктора, ако пак не стане, да го заплашиш с телевизия и в крайна сметка ще пусне топлото. Нито носиш много дрехи на гърба си, нито тежки куфари. Е къде остана спорта?

 

Автомобилен спорт. Ние, ще си призная, бяхме щастливци - имахме Москвич. Сигурно не мога да броя до толкова, колкото пъти сме го бутали с брат ми и баща ми по улицата напред-назад докато запали. Ако на това не му се вика кардио, здраве му кажи. Особено стоплящо действаше през зимните месеци. Довод втори - бензиностанциите. Не дай си боже си тръгнал на път без да си направиш сметката, двучасовата разходка до най-близката бензиностанция ти е в кърпа вързана. Сега: колата, въпреки че е сравнително стара, пали всеки път (да чукна на дърво), а бензиностанциите са под път и над път.

 

Комуникации. Искаш ли да пуснеш писмо - вървиш два километра до пощата (сега най-много да си протегнеш безименния пръст за да натиснеш "ентъра"). Трябва ли да звъннеш на приятел - още два километра до най-близкия уличен телефон (сега се изнервяме, ако най-близкият телефон е на повече от 30 сантиметра от ръката).

 

И така, мога да обобщя, че човечеството върви напред, но човекът върви по-малко и яде повече. Вече не се ходи, не се носи, не се стои прав по опашки. Вече е много по-лесно да стоиш в удобното кресло и да гледаш мача на големия екран, вместо да се разходиш до стадиона.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване