България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

За китайците, пролетта и раздвижването на кръвта

Прочитания: 182
17.04.2013 16:04 по статията работи: Sportuvai.bg

В космологията на китайската медицина, човешките същества са считани за микоорганизми, част от вселената. Ние сме подвластни на същата цикличност, която се наблюдава в природата.

 

Пролетта е времето за прераждане, за внезапен растеж. Жизнените сили избиват на повърхността и разбиват еднообразието на зимата. Едно кресчендо от вълнение се натрупва, докато животът се събужда. И така, един ден гората е сива и безжизнена, а на следващия слънчевите лъчи огряват разцъфнали дървета, пълни с буболечки.

 

Този котел от активност събужда силни емоции. Промените са очаквани, но непредсказуеми - точно като раждането на дете. Точният момент остава мистерия - знаем, че пролетта ще дойде, но не знаем с точност кога. Очакването образува напрежение, както и дава обещание за един освобождаващ момент.

 

Това е времето за метаморфози, през което нашият хоризонт се разширява, а енергията ни цъфти (противно на приказките за пролетната умора). Ресурсите, които сме съхранявали през зимата, сега са готови да влязат в употреба. Чувстваме се готови да започнем нови проекти, които сме обмисляли отдавна, но все сме отлагали. 

 

Пролетта е креативна и силна, такива сме и ние, когато влизаме в този цикъл на годината.

 

Органът, който споделя характера на този сезон, е черният дроб. Според китайската медицина неговата работа е да дава тласък на движението и да събужда ума. С идването на пролетта, той започва да работи по-свободно. С други думи, задръстването в него спада, което е вследствие на по-хубавото и жизнено време. 

 

Има храни, които спомагат по-добрата му функция през този период (и не само). Такива са пилешката супа, зелените салати, гъби шиитаке, кедрови ядките и оризов оцет. 

 

Хубаво е през пролетта да носите по-свободни дрехи. Почивайте си. Не позволявайте да се простудите и планирайте така времето си, че да имате възможност да релаксирате между новите задачи.

 

Спортувайте повече. Сега е времето да опитате нещо ново. Има толкова много класове и групи по всякакви спортове, танци, бойни изкуства и прочие, че няма как желанията ви да останат неудовлетворени. Може да потърсите най-близкото място за спортуване до вас, чрез нашата карта. 

 

Ако ви трябва нещо конкретно, може да ни потърсите и във Фейсбук. Ще сме ви благодарни, ако харесате нашата страница, защото се опитваме да създадем едно активно спортуващо общество.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване