Хората, които ядат шоколад поне веднъж на ден, са демонстрирали по-добри резултати на тестовете за когнитивни способности от тези, които го консумират рядко.
Това показва съвместно получаване на Университета в Майн, Университета в Южна Австралия и Института за здравето в Люксембург. В изследването, публикувано в списание "Апетита", са участвали 968 души на възраст от 23 до 98 години.
Учените смятат, че редовното консумиране какаов флаванол може да е един от няколкото фактора, обясняващи когнитивните ползи на шоколада. Отделно това те твърдят, че рискът от повишено кръвно налягане и диабет тип 2 е по-ниска при хората, които редовно консумират шоколад.
Учените са установили, че бъдещите изследвания ще осигурят допълнителен поглед върху връзката на шоколада, богат с какао флаванол, нервно-психологическото здраве и механизмите, които ги свързва.
Те смятат, че в бъдещите проучвания ще бъде важно да се проучат оптималните количества консумиран шоколад с краткосрочни и дългосрочни ефекти. /БГНЕС