България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Животът е карнавал

Прочитания: 125
11.03.2013 13:03 по статията работи: Александра Цанкова

Световното веселие започна!

Пролетта е време, изпълнено с много слънце, топлина, нежно ухание и красиви цветове. С настъпването на този сезон светът се пробужда за нов живот, изпълнен с надежда, радост, вълнуващи очаквания и желание за веселие. Като естествен порив на човека към щастие и свобода, танцът има своето задължително място за пълноценното му съществуване. С идването на пролетта се вярва, че всички болести и зли сили ще си отидат за цяла година. Хората са смятали, че злите духове могат да бъдат прокудени само с нещо по-страшно и зловещо от самите тях – така е измислена маската. Ритуалите, парадите и игрите от преди векове не само не изчезват, а дори придобиват нов, подобрен облик. Карнавалните дефилета са разпространени по цял свят като продължават да носят магията и екзотичната си атмосфера и до днес.

 

 

Виареджо

Това е най-карнавалният град в Италия, известен със своите шествия и чудновати коли. Казано накратко, ако искате да станете част от една луда атмосфера, траеща три седмици, това е градът! По време на дефилетата се организират концерти, демонстрации, турнири по футбол и бал с маски, в които няма разделение на актьори и участници. Всичко това е придружено от грандиозна заря и тонове лакомства.

 

 

Портокаловата битка в Ивреа

Карнавал, при който улиците на градчето Ивреа се превръщат в оранжеви реки, докато се разиграва ожесточена битка с портокали. Всяка година, участващите в шествието възпроизвеждат една и съща история – в края на 18 век градът бил управляван от жестокия и арогантен маркиз Монфарто. Когато в града имало сватба, традиционно желание на маркиза било да прекарва първата брачна нощ с булката. Красивата дъщеря на мелничаря единствена успяла да се противопостави, нанасяйки на Монфарто удар с портокал в главата.

 

Карнавалът във Венеция

Един от най-старите карнавали в света е този във Венеция. Цели 12 дни през февруари, италианският град се разделя със зимата и посреща очакваната пролет. Официалната церемония по откриването на дефилетата се нарича "Полета на ангела” – традиция, включваща полет на ангел, пръскащ бонбони и конфети над площад "Сан Марко”.

 

 

Карнавалите по Френската ривиера

За да отпразнуват идването на пролетта във Франция редица градове организират традиционните си карнавали. В Ментон, един от най-живописните курорти на Френската ривиера, се провежда "Фестивала на лимона”. По същото време в Ница се празнува "Падарът на цветята”, който се закрива по грандиозен начин – със своеобразен парад на фойерверките. Този живописен карнавал включва шествия, битки с цветя, музикални концерти, спектакли. Всичко това се случва на легендарния булевард "Променад де-з-англе”, привличащ над милион туристи всяка година.

 

 

Скоро очаквайте продължение по темата, а дотогава ни четете във Фейсбук на: facebook.com/Sportuvai.bg.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване