България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Депресиращи новини: тъгата ни застарява

Прочитания: 159
14.11.2013 12:11 по статията работи: Александра Цанкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Навън вали, мрачно е, есен е, идва зима, тъжно е, Коледа е достатъчно далеч, за да ни зарази с магическото си настроение. Накратко - няма по-удачен момент от този да потънем в депресия. Разбира се, никой не може да ви спре в този ваш устрем, но все пак сме длъжни да ви кажем колко злини стоварвате върху тялото си, взимайки това решение.



Холандско проучване, проведено сред 2400 души, показва, че клетките на по-склонните към мрачни настроения участници стареят по-бързо от тези на по-жизнерадостните представители на изследването. Защо това е така?



Подобно на пластмасовите ограничения в края на връзките за обувки, теломерите ограничават края на хромозомите, защитаващи клетъчното ДНК от увреждане. Те стават по-къси с всяко следващо делене на клетката и са чудесен индикатор за стареене. Резултатите от изследването показват, че теломерите на клетките на хората, които са склонни към депресия са значително по-къси от тези на другите участници. Проучването стига и други изненадващи заключения.



Клетките на депресирания човек са значително по-стари дори от тези на алкохолиците и дългогодишните пушачи. Депресията е в състояние да въдвори пълен хаос в организма ви. Тя променя нивата на хормоните, потиска имунната система, нарушава функцията на нервната ни система. Тъгата износва тялото ни и води до ускорено биологично стареене. Потиснатите хора са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания, страхови и панически атаки, деменция, канцерогенни заболявания.



Още ли ви се иска да се отдадете на черни мисли? За да проверите къде точно се намирате по нината на депресиращата скала, направете този бърз тест.

 

 



След което се отбийте в нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване